Laatste nieuws:

SAN FRANCISCO, CALIFORNIë (VS), 23 februari 2015 10:29

Nederland en Californië gaan samen investeren in elektrisch vervoer

Nederland en Californië zijn van plan om samen te gaan investeren in de innovatie van elektrische voertuigen. Dit is de uitkomst van overleg van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) met Michael Rossi, economisch topadviseur van de gouverneur van California. Zo is het de bedoeling om te komen tot een Electric Vehicle Investment Fund (EVIF). Ploumen: "Elektrische auto's kunnen nog zoveel efficiënter en praktischer. Daar zijn investeringen voor nodig die Nederland, Californië én het bedrijfsleven samen gaan doen."

Lilianne Ploumen overlegt met Michael Rossi. '
Lilianne Ploumen overlegt met Michael Rossi.
1/1

Het plan is om 24 miljoen in het EVIF te stoppen, waarvan zes miljoen door Nederland, de rest door de staat Californië en investeringsmaatschappijen. De economische missie met 31 bedrijven en kennisinstituten die Ploumen momenteel leidt, heeft ook Zero Motorcycles bezocht, een producent van elektrische motorfietsen, evenals EVGrid, een bedrijf dat elektrische auto's aan het elektriciteitsnetwerk koppelt.

"De inzet voor een meer duurzame economie en samenleving is hier heel groot. De bundeling van kennis en aanpak van Nederlandse- en Amerikaanse bedrijven kan, met steun van beide overheden, veel moois opleveren", aldus de minister.

Water en energie

De economische betrekkingen van Nederland met Californië - op zichzelf de achtste economie ter wereld - lopen nu al in de miljarden. Volgens Ploumen kan dat nog meer worden: "Nederland en Californië lijken een beetje op elkaar: een dichtbevolkt gebied met een kenniseconomie. Zowel hier als in Nederland wordt veel waarde gehecht aan innovatie en slimme oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Het innovatiefonds voor elektrische auto's is daarvan een mooi voorbeeld."

De minister opende de 'California-Netherlands Sustainability Summit', een groot seminar over water en energie. Verder ontmoette ze in Silicon Valley het bestuur van het hightechbedrijf Cisco, sprak ze met milieuminister Matt Rodriquez van Californië en bezocht ze het zonne-energiebedrijf Sungevity, dat ook in Nederland actief is.

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden