Laatste nieuws:

SINGAPORE, 19 februari 2015 11:29

Robot-zeeschildpad meet waterkwaliteit (video)

Onderzoekers van de National University of Singapore zijn bezig met het ontwikkelen van een robot geïnspireerd op een zeeschildpad. De robot moet zeeonderzoek vergemakkelijken.

Foto: National University of Singapore'
Foto: National University of Singapore
1/1

De robot heeft een aantal sensoren aan boord waarmee het onder water kan meten hoe vervuild en giftig het water is. Ook kan de robot verkenningsmissies uitvoeren. Het voordeel is dat de robot veel langer onder water kan blijven dan een duiker en op plekken kan komen die moeilijk toegankelijk zijn voor mensen. Het vaartuig gebruikt geen ballastsysteem en is zodoende klein en licht. Ook is hierdoor weinig energie nodig en kan de robot zo meer gereedschap en sensoren dragen.

Zelfbedruipend

De robot kan ook uitgerust worden met een zonnepaneel, zodat de accu zichzelf kan opladen aan het wateroppervlak. Een turbine kan de robot naar de bodem laten zakken en ook energie sprokkelen afkomstig van zeestromen. De robot kan verticaal duiken net als een zeeschildpad. Dit doet de machine door precieze bewegingen van de voor- en achterpoten. Hierdoor kan de robot afdalen in nauwe spleten, tunnels of pijpen.

Zwerm

“We kunnen een zwerm van kleine ‘schildpadden’ met elkaar laten communiceren en samen taken laten uitvoeren. Met verbeterde manoeuvreerbaarheid kunnen ze kleine en nauwe plekken bezoeken zoals spleten waar andere vaartuigen te groot voor zijn”, aldus assistent-professor S.K. Panda.

Deze robotzwermen kunnen in de toekomst milieucontrole uitvoeren in gevaarlijke situaties zoals het bekijken van olierampen, nucleair afval of het onderzoeken van grote diepten.

bron: TreeHugger

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden