LONDEN (ENGELAND), 19 februari 2015 10:40

Goedkope zonnecellen gemaakt van garnalen

Onderzoekers aan de Queen Mary University of London hebben een proces ontwikkeld waarmee zonnecellen gemaakt kunnen worden van het uitwendig skelet van garnalen. De engineers en materiaalwetenschappers van de universiteit kunnen zo goedkoper zonnecellen produceren.

Uit de sterke bepantsering van garnalen kunnen de materialen chitine en chitosan worden gewonnen. Deze materialen zijn ruim voorhanden en goedkoper te winnen dan dure metalen zoals ruthenium (een platina-achtige) die nu gebruikt worden in zonnecellen met nano-structuren.

De onderzoekers zetten de chemicaliën in garnalen (en andere geleedpotigen zoals kreeftachtigen) om in nanokristallen waarmee nanostaven gemaakt van zinkoxide worden bekleed. Deze nano-structuur vormt de basis van de zonnecel.

Ruimte voor verbetering

Op dit moment is het rendement van zonnecellen met deze bio-materialen laag, maar zodra de techniek verbeterd is kan het gebruikt worden in allerlei toepassingen, van draagbare opladers tot semi-transparante raambekleding.

Een van de onderzoekers die werkt aan het project is Dr. Joe Briscoe. Volgens de geleerde “kan dit een geweldige nieuwe manier worden om deze veelzijdige, snelle en gemakkelijk te produceren zonnecellen te maken van goed beschikbare en duurzame materialen.”

Professor Magdalena Titirici, professor van duurzame materiaaltechnologie aan de universiteit: “Nieuwe technieken betekenen dat we spannende nieuwe materialen kunnen produceren uit organische restproducten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Duurzame materialen kunnen zowel goedkoop als high-tech zijn.”

bron: Phys.org

Foto's:

Goedkope zonnecellen gemaakt van garnalen

© Aandrijvenenbesturen.nl