BRUSSEL, 19 februari 2015 09:51

Gids over risico’s van elektromagnetische straling in de werkomgeving

Onlangs (febr 2015) is er een gids gepubliceerd over risicobeoordeling van blootstelling van werknemers aan elektromagnetische velden.

De gids is een handig hulpmiddel voor het begrijpen van de nieuwe EU-richtlijn inzake beroepsmatige blootstelling aan elektromagnetische velden (2013/35 EU), die in 2016 in werking zal treden. De EMF (electromagnetic fields) richtlijn werd op 29 juni 2013 gepubliceerd en de lidstaten hebben tot 1 juli 2016 om de nieuwe bepalingen op te nemen in hun nationale wetgeving.

De EMF-richtlijn maakt deel uit van een "pakket" van vier richtlijnen over de blootstelling van werknemers aan de risico's van fysische agentia: lawaai, trillingen, elektromagnetische velden en optische straling.

Werkomgevingen

De gids geeft uitleg over elektromagnetische straling en er is een overzicht van beroepsmatige blootstelling aan elektromagnetische velden naar frequentie: statische velden, lage, intermediaire en radiofrequenties.

Ze gaat in op een aantal voorbeelden van werkomgevingen waar blootstelling aan EMF kan optreden dat de aanbevolen limieten van de richtlijn overschrijdt. Voorbeelden zijn industriële processen zoals elektrolyse, lassen, verzegelen (sealing), elektriciteitsopwekking, of in medische procedures zoals Magnetic Resonance Imaging (MRI). Ten slotte geeft de gids aanbevelingen over hoe een preventieve aanpak kan helpen om hoge blootstelling te verminderen.

Guide Electromagnetic fields in working life A guide to risk assessment,
Door Kjell Hansson Mild, PhD en Monica Sandström, PhD (Umeå University)

 
Deze gids is hier gratis te downloaden:

 EMF Guide

(Bron: website van het European Trade Union Institute)

bron: European Trade Union Institute

Foto's:

Gids over risico’s van elektromagnetische straling in de werkomgeving

Het elektromagnetisch spectrum

© Aandrijvenenbesturen.nl