Laatste nieuws:

DEVENTER, 12 februari 2015 11:38

Oost-Nederland gaat Smart

Zowel het bedrijfsleven als de overheid moeten sneller bewust worden van de grote kansen die Smart Industry biedt voor toekomstige economische groei en werkgelegenheid. Behalve een beter begrip van de mogelijkheden vragen bedrijven om gerichte investering door de overheid. Dit staat in het rapport ‘Boost; Actieagenda Smart Industry Oost-Nederland’, waaraan 204 ondernemingen en kennispartners uit Overijssel en Gelderland hebben meegewerkt.

'
1/1

Overijssel en Gelderland zijn de eerste twee provincies waar bedrijven en de publieke sector de handen ineenslaan om de belofte van Smart Industry waar te maken.

Het rapport ‘Boost; Actieagenda Smart Industry Oost-Nederland’ is maandagmiddag 9 februari in Deventer door CEO Aart Roos van Koninklijke Auping BV overhandigd aan gedeputeerden van Gelderland en Overijssel en aan Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van ondernemersvereniging FME en van Team Smart Industry. Dit team, waar onder meer het Ministerie van Economische Zaken deel van uitmaakt, heeft op landelijk niveau onderzocht welke kansen Smart Industry biedt en deze eind vorig jaar vertaald naar een actieagenda. Overijssel en Gelderland zijn de allereerste twee provincies die naar aanleiding van het landelijke rapport de handschoen oppakken en met een eigen aanpak komen.

Het initiatief voor de actieagenda is genomen door de beide provincies in nauwe samenwerking met de volgende kennispartners en ondernemersorganisaties: Oost NV, Kennispark Twente, TNO, FME, VNO-NCW Midden, Kamer van Koophandel, de Koninklijke Metaalunie, de regionale centra voor technologie, Kennispoort Zwolle en Stedendriehoek Innoveert. Aan het rapport hebben 204 bedrijven en kennisorganisaties meegewerkt, onder meer via workshops en interviews.

Slimme processen

Smart Industry is het koppelen van geavanceerde ICT aan productieprocessen binnen de bedrijfsketen met als resultaat veel efficiëntere en slimmere productieprocessen, producten en ondernemingsmodellen die beter en sneller op de behoeften van de markt kunnen inspelen. Duitsland noemt Smart Industry de vierde industriële revolutie. Ook landen als China en de Verenigde Staten onderkennen het belang ervan en investeren erin.

Smart Industry zou met name binnen de maakindustrie kansen bieden. De opstellers van de Oost-Nederlandse agenda zien behalve kansen voor de eigen hightech maakindustrie ook mogelijkheden voor de voedingsindustrie, gezondheidszorg en energie- en milieusector. Belangrijke thema’s zijn onder meer het vergroten van de bewustwording (en daarmee de kennis) over Smart Industry, het verbinden van initiatieven, het bouwen aan business cases, het versnellen van start-ups en het ontwikkelen en delen van kennis in zogeheten fieldlabs, proeftuinen en open innovatiecentra.

Belangrijk voordeel

Volgens het rapport is Oost-Nederland ‘goed gepositioneerd’ om de transitie naar Smart Industry te maken. Dit vanwege de aanwezigheid van een sterk HTSM-kennisinfrastructuur (hightech systemen en materialen), een hightech maakindustrie en een uitgebreide traditionele maakindustrie (metaal, kunststof en textiel). Ondervraagde bedrijven denken dat ze met Smart Industry een belangrijk concurrentievoordeel kunnen behalen. Veel ondervraagde mkb’ers geven echter nu nog aan dat het ze aan de juiste kennis ontbreekt. Grote bedrijven zien problemen bij de acceptatie van nieuwe (smart)businessmodellen binnen de keten en vinden dat de overheid de transitie met financiering moet versoepelen. Van de ondervraagde kleine en middelgrote bedrijven zegt bijna 40% over te weinig kapitaal te beschikken om noodzakelijke investeringen te kunnen doen.

Bedrijven in Oost-Nederland verwachten dankzij Smart Industry onder meer kostenefficiënter te kunnen produceren door verbeterde ketenintegratie. De geografische ligging nabij Duitsland wordt gezien als extra voordeel om kansen te verzilveren.

bron: FME

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden