PETTEN, 9 februari 2015 09:50

Nieuwe Europese klimaatdoelen bieden kansen voor Nederland

Sommige van de nieuwe Europese energie- en klimaatdoelen zijn dusdanig gedefinieerd dat Nederland de kans heeft om mede richting te geven aan de concrete invulling van deze doelen door de lidstaten. Waar de 40 procent reductie van broeikasgassen een behoorlijk harde afspraak is, zijn er ook afspraken waar lidstaten veel vrijer zijn om zelf hier hun invulling aan te geven. Nederland moet het EU-voorzitterschap in 2016 gebruiken om mede te bepalen hoe de lidstaten deze doelstellingen moeten gaan invullen.

Dit was een van de belangrijkste conclusies van een symposium dat het Planbureau voor de Leefomgeving en ECN eind januari organiseerden. De belangrijkste vragen tijdens het symposium waren: wat betekenen de afspraken die in Europa gemaakt zijn tot 2030 op het gebied van energie- en klimaat voor Nederland? Welke consequenties hebben deze doelstellingen voor het energiebeleid in Nederland en voor de invulling van het Energieakkoord?

Onder leiding van dagvoorzitter Pieter Boot gingen Jeroen Steeghs (PV Brussel), Stientje van Velthoven (D66), Bert Daniëls (ECN) en Hans Elzenga (PBL) in op bovenstaande vragen. De aansluitende levendige discussie in een panel en met de zaal ging in op de kenmerkende Nederlandse situatie.

Lees meer over het symposium en de belangrijkste conclusies .

Foto's:

Nieuwe Europese klimaatdoelen bieden kansen voor Nederland

© Aandrijvenenbesturen.nl