OAKLAND, CALIFORNIë (VS), 2 februari 2015 13:51

3D-geprinte ‘Cool Bricks’ koelen hete ruimtes met water

Voor hete gebieden of ruimtes met een lage luchtvochtigheid, is nu een slimme koeling bedacht zonder gebruik van traditionele airconditioningtechnologie. Met de zogeheten ‘Cool Bricks’ zijn ruimtes te koelen met enkel water.

De Cool Brick is geen nieuwe uitvinding. Het idee is gebaseerd op een systeem dat al ruim 3 000 jaar oud is. Door nieuwe 3D-printtechnieken kon maker Emerging Objects het systeem echter verbeteren en perfectioneren.

Koeling door verdamping

De werking van de Cool Bricks is gebaseerd op het natuurkundige feit dat water verdampt als er lucht met een lager dauwpunt langs stroomt. Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdruppels in de lucht condenseren en omgezet worden in een vloeistof.

De Cool Bricks zijn opgebouwd in een 3D-geprinte keramische roosterstructuur die gevuld kan worden met water, net als een spons. Maar zodra hete droge lucht langs stroomt zal het water door de onverzadigde lucht geabsorbeerd worden en ontstaat er koelere lucht met een hogere luchtvochtigheid.

Vooral voor droge en hete omgevingen kan de Cool Brick een ideale oplossing zijn. De Cool Brick kan net als een reguliere baksteen gemetseld worden om muren te maken van iedere gewenste omvang. Dit biedt een oplossing voor de hoge elektriciteitskosten die traditionele airconditioning in hete gebieden met zich meebrengt. Omdat het systeem tegelijkertijd werkt als een luchtbevochtiger dood je hiermee twee vliegen in een klap.

bron: 3DPrint.com

Foto's:

3D-geprinte ‘Cool Bricks’ koelen hete ruimtes met water

De Cool Brick

3D-geprinte ‘Cool Bricks’ koelen hete ruimtes met water

De werking van de Cool Bricks.

© Aandrijvenenbesturen.nl