Laatste nieuws:

WATERINGEN, 29 januari 2015 10:12

Afvalwaterzuivering draaiende gehouden met Combricks

In de ruim dertig afvalwaterzuiveringsinstallaties van hoogheemraadschap Rijnland wordt afvalwater weer dermate schoongemaakt dat het op een verantwoorde manier terug de natuur in kan. Om hier de Profibus-installatie draaiende te houden, maakt Rijnland gebruik van de Combricks-modules van Procentec. Op deze manier kan er direct actie ondernomen worden wanneer er plots iets dreigt fout te gaan.

'
Rechts
1/2

Volgens Paul Schipper, medewerker procesautomatisering, is dit een grote verantwoordelijkheid waarbij downtime absoluut niet kan. Schipper: “In het verleden hadden wij diverse Profibus-storingen in de beluchtingstank van één van onze afvalwaterzuiveringen.” De installatie zuivert afvalwater met behulp van bacteriën en zuurstof. De zuurstof wordt toegevoegd om de bacteriën in leven te houden, zodat ze het afval in het water opeten en omzetten in niet-schadelijke stoffen. “Wanneer de installatie stil ligt, kunnen wij de tank niet meer beluchten en zullen de bacteriën doodgaan. Er zit dus behoorlijk wat druk achter als de installatie uitvalt”, aldus Schipper.

Zoeken naar de oorzaak

Om het Profibus-netwerk zo snel mogelijk weer werkend te krijgen, schakelde Rijnland de hulp van Procentec in. Schipper: “Eén van hun engineers was direct ter plaatse om de installatie met ProfiTrace 2 door te meten. Aan de hand van de scopebeelden was al snel duidelijk dat de storing zich tussen twee klepaandrijvingen bevond. Eenmaal ter plaatse bleek een gecorrodeerde Profibus-kabel een deel van de aanleiding.”

Omdat de storing incidenteel optrad, is er een Combricks-module van Procentec in het netwerk geplaatst. Enige tijd later heeft de engineer de Combricks uitgelezen. Uit de scopebeelden bleek een EMC storing. Onder invloed van EMC kan de installatie abrupt uitvallen, onjuiste berichten verzenden en kan de kwaliteit van dataoverdracht sterk achteruit gaan.

Paul Schipper: “De Profibus-kabel was niet gescheiden van de hoofdstroombekabeling aangelegd. De kabels waren door dezelfde vloeruitsparing getrokken waardoor deze dicht bij elkaar lagen. Hierdoor ontstonden er diverse reflecties die een EMC storing veroorzaakte. Daarnaast was de afscherming niet optimaal, omdat de shield niet consequent was aangesloten op de behuizing van de kleppen.”

Resultaat

Rijnland ging direct op zoek naar een oplossing om storingen in de toekomst te voorkomen. Schipper: “Wij wilden het zekere voor het onzekere nemen. Daarom hebben wij Combricks-modules van Procentec aangeschaft. Deze modules hebben nu een vaste plek in ons bestek, zodat wij de Profibus-installatie permanent kunnen monitoren.” Sinds de installatie van de Combricks-module heeft Rijnland geen storingen meer gehad. Mocht er toch in de toekomst een storing optreden, dan kan het hoogheemraadschap gelijk maatregelen nemen.

bron: Procentec

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

15 april 2024 - Messe Düsseldorf
Tube
15 april 2024 - Messe Düsseldorf
wire
16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden