LINCOLN, NEBRASKA (VS), 26 januari 2015 14:39
De ‘Deep-SCINI’ robotonderzeeër heeft op Antarctica, onder een ijslaag van 740 meter dik, een rijk ecosysteem aangetroffen. Een groep onderzoekers boorde een gat met de hoop wat microbieel leven te vinden. In plaats daarvan bleken er vissen en schaaldieren te leven.
De buisvormige robot had slechts 45 minuten nodig om door het gat in de ijslaag van 740 meter dikte te komen. De robot kwam zo’n meter boven de absolute bodem tot stilstand, waarna er zo’n 20 tot 30 zeedieren een kijkje kwamen nemen naar de bron van al dat licht.
De Deep-SCINI (Submersible Capable of under Ice Navigation and Imaging) is uitgerust met camera’s en kan opereren tot een diepte van pakweg 1 900 meter. De zee bij Antartica was op de plek waar de onderzoekers een gat maakten echter maar tien meter diep.
De plek waar de onderzoekers keken is uniek omdat er zo’n relatief dunne strook water als het ware ‘gesandwicht’ zit tussen de zeebodem en een 740 meter dikke ijslaag. Het weinige zonlicht en voedsel daar op de bodem maakt de leefomstandigheden extreem lastig. Dus toen de eerste vis voor de camera langs zwom, brak er een spontaan applaus uit onder de onderzoekers.
Met robots zoals de Deep-SCINI hopen onderzoekers van NASA ooit op Europa, een maan van de planeet Jupiter, door de dikke ijslaag van die maan heen te kunnen boren. Onder de ijsmassa op Europa vermoeden wetenschappers namelijk dat er een grote oceaan van vloeibaar water aanwezig is. Een mogelijke bron van leven in ons eigen zonnestelsel.
NASA heeft om deze reden veel geld geïnvesteerd in de Deep-SCINI en heeft al een conceptmissie klaarliggen genaamd ‘Europa Clipper’, waarvoor het Amerikaanse congres vorig jaar 100 miljoen dollar heeft vrijgemaakt.
bron: Engadget
ab op X
Volg ab nu ook op X!
Onze accountnaam is: @aenb