Laatste nieuws:

ARLINGTON, VIRGINIA (VS), 22 januari 2015 14:11

Atlas-robot krijgt een update (video)

De Atlas-robot van het Amerikaanse ‘Defense Advanced Research Projects Agency’ (Darpa) heeft een nieuw jasje gekregen. En dat niet alleen, qua techniek is de robot ook flink verbeterd.

De 'Atlas Unplugged' (de kabel wordt tijdens de Challenge verwijderd)'
De 'Atlas Unplugged' (de kabel wordt tijdens de Challenge verwijderd)
1/1

In juni van dit jaar houdt Darpa de finale van de ‘Darpa Robotics Challenge’, waarbij door de deelnemers veelal gewerkt wordt op basis van de Atlas-robot. Het ontwerp van deze robot is nu sterk aangepast en de ‘Atlas Unplugged’ gedoopt. Dit maakt de robot nog veelzijdiger, maar zorgt ook dat de moeilijkheidsgraad van deze wedstrijd flink omhoog gaat.

Zonder kabels

De nieuwe robot zal het namelijk geheel zonder stroom- en veiligheidskabels moeten redden. De nieuwe Atlas-robot heeft een enorme lithium-ion-accu (3,7kWh) op de rug zitten (formaat flinke hutkoffer) die voor de stroomtoevoer moet zorgen. De robot kan hiermee een uur lang lopen en andere activiteiten uitvoeren.

Andere verbeteringen die zijn doorgevoerd zijn polsen die een grotere draaihoek hebben. Zo kan de robot straks deuren openen door enkel de pols te bewegen; de arm hoeft hierbij niet meer mee te draaien. Ook heeft Darpa een draadloze router toegevoegd voor communicatie met de robot.

Hogere moeilijkheidsgraad

De deelnemers aan de Darpa Robotics Challenge, seven teams in totaal, krijgen elk een Atlas Unplugged. Door het draadloze karakter van de robot en het feit dat er niet meer vertrouwd mag worden op een veiligheidskabel, schiet de moeilijkheidsgraad omhoog. De nieuwe eisen voor de deelnemers zijn:

  • De robot moet compleet draadloos opereren
  • De robot moet zonder hulp verder kunnen gaan na een val of als hij blijft steken
  • De robot moet voor korte tijd zonder draadloze communicatie kunnen opereren mocht de draadloze verbinding uitvallen

bron: Darpa

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden