Laatste nieuws:

URK, 22 januari 2015 11:31

Siemens kiest Urk als thuisbasis voor bouw windpark

Siemens heeft voor Urk gekozen als thuisbasis voor de bouw van windpark Westermeerwind. In de tweede helft van januari worden op het haventerrein van Urk een aantal tijdelijke kantoren geplaatst, een opslagruimte gemaakt en een kraan opgebouwd. Deze tijdelijke voorzieningen, waarvoor via de gebruikelijke procedures vergunning is aangevraagd bij de gemeente Urk, blijven naar verwachting tot eind van dit jaar in gebruik.

'
1/1

Er is voor Urk als thuisbasis gekozen vanwege de goede faciliteiten, de lokale voorzieningen, de gunstige ligging en de coöperatieve opstelling van de gemeente.

Naast kantoorruimte voor het projectmanagement (ongeveer 30 mensen), wordt op het haventerrein aan de Burgemeester Schipperkade ruimte gecreëerd voor de opslag van kleinere onderdelen. Ook wordt in de haven een kraan opgebouwd, die men daarna op een drijvend ponton rijdt en gaat inzetten bij de installatiewerkzaamheden op het water.

Alle grote windturbineonderdelen gaan met schepen via het IJsselmeer direct naar de bouwplaats en doen Urk zelf niet aan. De funderingen komen per schip vanuit Vlissingen, de torendelen en de gondels uit Amsterdam en de rotoren uit de werkhaven Oude Zeug (nabij Medemblik). Tijdens de bouwperiode zullen schepen vanuit de haven van Urk naast kleinere turbineonderdelen, ook de mensen die op het water aan het project werken van en naar de bouwplaats brengen.

Near shore

Siemens bouwt het zogeheten near shore windpark Westermeerwind in het IJsselmeer langs de noordelijke en westelijke dijk van de gemeente Noordoostpolder. De 48 windturbines worden in het ondiepe water in drie rijen opgesteld, tussen 500 en 1100 meter afstand van de dijk. Langs de Westermeerdijk komt een transformatorstation, waarvan de bouw inmiddels is gestart.

Na voltooiing, eind 2015 begin 2016, brengt Westermeerwind met zijn 48 windturbines groene stroom in zo'n 160.000 Nederlandse huishoudens. Het levert daarmee een aanzienlijke bijdrage aan de verwezenlijking van de Nederlandse milieudoelstellingen: in het jaar 2020 moet 14 procent van de stroom afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden