Laatste nieuws:

DELFT, 19 januari 2015 09:12

Ontziltingsmethode produceert zowel zoet water als elektriciteit

TNO is uitgeroepen tot één van de winnaars van de Renewable Energy Solutions for Seawater Desalination Challenge. TNO ontving de prijs voor de zogeheten MemPower-technologie die door inzet van membraandestillatie zout water omzet in drinkwater én elektriciteit. Deze, door zonnewarmte aangedreven technologie, werd beoordeeld als beste innovatie op het gebied van water en energie.

'
1/1

De Saoedische minister voor water en elektriciteit reikte de internationale prijs uit van GE ecomagination en Aramco Entrepreneurship Center voor water- en energie innovaties. Er waren 4 winnaars uit 118 voorstellen vanuit 32 landen. Het prijzengeld ($ 50.000) zal worden ingezet voor de bouw van een prototype.

De groeiende waterbehoefte is momenteel één van 's werelds meest kritische uitdagingen. Veel landen vertrouwen op ontzilting om zoet water te produceren, maar de huidige technieken zijn meestal energie-intensief. Daardoor dreigt de productie van drinkwater met behulp van ontzilting wereldwijd een belangrijke bijdrage te gaan leveren aan een toenemend gebruik van energie.

MemPower van TNO produceert simultaan elektriciteit en zuiver water door middel van membraandestillatie onder hoge druk, gedreven door zonnewarmte.

Innovatieve oplossingen

GE ecomagination en Aramco Entrepreneurship Center hebben als missie om de energie-efficiënte en betrouwbare waterproductie te bevorderen, met als uiteindelijke doel om innovatieve oplossingen te vinden die meetbare, schaalbare en economisch haalbare verbeteringen in het proces van ontzilting van zeewater bieden.

Download hier een beschrijving van MemPower

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (9)

16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden