Laatste nieuws:

ZüRICH (ZWITSERLAND), 15 januari 2015 11:05

Robot maakt zandkunst (video)

Teams van ETH Zürich en Disney Research Zürich hebben een robot ontwikkeld die grote tekeningen kan maken in het zand. Dit levert tekeningen op tot wel 100 vierkante meter groot.

'
Rechts
1/2

Een gemiddelde kunstenaar die over het strand loopt ziet geen zand, maar een groot canvas. Zo ook de ‘BeachBot’, die ontwikkeld is door de Zwitserse onderzoekers. De kleine robot is zo groot als een zeeschildpad en kan zelfstandig lijntekeningen maken in het zand.

Hark, maar geen stijve

Op een vlak stuk strand bij laagtij worden reflecterende palen neergezet. Met behulp van WiFi en een laser weet de BeachBot precies waar hij is en trekt met een klein harkje de meest sierlijke lijnen in het zand. De hark is ook nog eens een heel speciale. Iedere tand van de hark kan onafhankelijk worden opgetild door een servomotortje. Hierdoor kan de dikte van de lijnen variëren tussen 5cm en 40cm.

De grote wielen van de robot zijn zo ontworpen dat ze niet interfereren met het kunstwerk. Ook is de robot voorzien van een verzegeling, om te voorkomen dat er zand in het apparaat komt.

Groot, groter, grootst

Alles wat opgemaakt kan worden in digitale ontwerpsoftware kan worden getekend op het strand. De huidige beperking van 100 vierkante meter is dan ook een tijdelijke. Volgens Disney’s Paul Beardsley is de techniek op te schalen tot kilometers lange tekeningen. “De droom is om enorme en overweldigende tekeningen te gaan maken, zoals de Nazcalijnen”, aldus Beardsley.

bron: IEEE Spectrum

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden