Laatste nieuws:

ZüRICH (ZWITSERLAND), 8 januari 2015 10:12

Robot-zeekat (video)

Het Autonomous Systems Lab van de ETH Zürich heeft een robot-zeekat gebouwd. De robot heeft vier haaks op elkaar staande vinnen om onder het wateroppervlak voort te kunnen bewegen.

De Sepios tijdens een testduik in een zwembad'
De Sepios tijdens een testduik in een zwembad
1/1

De robot heet Sepios en is een studentenproject wat zijn inspiratie haalt uit de zeekat. Dit is een weekdier wat net als de octopus tot de inktvissen behoort. De zeekat heeft een unieke manier om zich voort te bewegen. De vinnen van het dier maken een golfbeweging die voor voortstuwing zorgt.

Sepios

De naam Sepios is goed gekozen. Vroeger werd de inkt van de zeekat namelijk gebruikt voor de kleurstof Sepia. Sepia is ook de soortnaam van deze groep inktvissen. De kleurstof is nu grotendeels vervangen door kunstmatige kleurstoffen, maar de naam Sepia is nog steeds onlosmakelijk verbonden met het dier, en nu dus ook met de robot-variant.

Toch kent Sepios enkele verschillen. De robot heeft vier vinnen in plaats van twee, die onafhankelijk van elkaar te besturen zijn. Hierdoor kan de robot iedere richting in zwemmen en op elke gewenste as roteren.

Elke vin kent een aantal spaken die aangestuurd worden met een eigen servomotor en een bewegingsbereik hebben van 270 graden. In totaal heeft de robot 36 servo’s aan boord en bestaat het verder nog uit ongeveer 4 600 andere onderdelen. De topsnelheid van de robot is ongeveer 1,8 km/u en de robot werkt tot een diepte van 10 meter. De ingebouwde accu doet het anderhalf uur, wat genoeg is voor een onderwaterexpeditie.

Geen vastlopers

Waar traditionele onderwatervoortstuwingssystemen als schroeven en propellers moeite hebben met zeegras en andere sliertige obstakels, zwemt Sepios daar zonder moeite doorheen. Zelfs een enorm dicht veld van zeegras is geen probleem voor de robot. Ook veroorzaakt de robot slechts een klein beetje turbulentie, waardoor het een ideaal gereedschap is voor het bestuderen van het leven in de zee.

bron: IEEE Spectrum

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden