ZüRICH (ZWITSERLAND), 8 januari 2015 10:12
Het Autonomous Systems Lab van de ETH Zürich heeft een robot-zeekat gebouwd. De robot heeft vier haaks op elkaar staande vinnen om onder het wateroppervlak voort te kunnen bewegen.
De robot heet Sepios en is een studentenproject wat zijn inspiratie haalt uit de zeekat. Dit is een weekdier wat net als de octopus tot de inktvissen behoort. De zeekat heeft een unieke manier om zich voort te bewegen. De vinnen van het dier maken een golfbeweging die voor voortstuwing zorgt.
De naam Sepios is goed gekozen. Vroeger werd de inkt van de zeekat namelijk gebruikt voor de kleurstof Sepia. Sepia is ook de soortnaam van deze groep inktvissen. De kleurstof is nu grotendeels vervangen door kunstmatige kleurstoffen, maar de naam Sepia is nog steeds onlosmakelijk verbonden met het dier, en nu dus ook met de robot-variant.
Toch kent Sepios enkele verschillen. De robot heeft vier vinnen in plaats van twee, die onafhankelijk van elkaar te besturen zijn. Hierdoor kan de robot iedere richting in zwemmen en op elke gewenste as roteren.
Elke vin kent een aantal spaken die aangestuurd worden met een eigen servomotor en een bewegingsbereik hebben van 270 graden. In totaal heeft de robot 36 servo’s aan boord en bestaat het verder nog uit ongeveer 4 600 andere onderdelen. De topsnelheid van de robot is ongeveer 1,8 km/u en de robot werkt tot een diepte van 10 meter. De ingebouwde accu doet het anderhalf uur, wat genoeg is voor een onderwaterexpeditie.
Waar traditionele onderwatervoortstuwingssystemen als schroeven en propellers moeite hebben met zeegras en andere sliertige obstakels, zwemt Sepios daar zonder moeite doorheen. Zelfs een enorm dicht veld van zeegras is geen probleem voor de robot. Ook veroorzaakt de robot slechts een klein beetje turbulentie, waardoor het een ideaal gereedschap is voor het bestuderen van het leven in de zee.
bron: IEEE Spectrum
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (0)