PITTSBURGH, PENNSYLVANIA (VS), 22 december 2014 12:51

Robotarm bestuurd door menselijk brein sterk verbeterd (video’s)

DARPA, het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger, heeft een robotarm getest die te besturen is met het menselijk brein. Een test werd uitgevoerd met de verlamde Jan Scheuermann uit Pittsburgh, die de robotarm al enige jaren gebruikt. En uit universiteitsonderzoek blijkt nu dat de robotarm steeds beter presteert.

De neurale implantaten die nodig zijn om de robotarm te laten werken werden in 2012 al operatief in het brein van Scheuermann geplaatst. Sinds die tijd heeft de universiteit van Pittsburgh onderzoek verricht naar Scheuermann en haar robotarm. De studie laat zien in hoeverre de arm de afgelopen jaren is verbeterd.

Robotarm besturen

Scheuermann kan met de implantaten de arm besturen. Dit omdat de implantaten zijn geplaatst in het deel van haar brein waar ze normaal haar rechterhand mee bewoog. Om de arm te leren welke bewegingen gemaakt moesten worden lieten de wetenschappers Scheuermann animaties bekijken van hand-arm-bewegingen en vroegen haar om te fantaseren over het zelf uitvoeren van deze bewegingen. De resulterende hersenpatronen werden vervolgens gebruikt om de arm te programmeren.

Voordat Jan’s protheses werden verwijderd kon ze al de arm bewegen en de pols en vingers. Ook kon ze haar broer al verslaan met spelletjes ‘steen-papier-schaar’. “Onze resultaten laten zien dat de mogelijkheid van het maken van goed gecoördineerde en natuurlijke bewegingen teruggegeven kan worden aan mensen wiens armen en handen verlamd zijn”, aldus professor Andrew Schwartz van Pitt School of Medicine.

Meer proefpersonen

Nu Jan Scheuermann’s testperiode erop zit, willen de onderzoekers meer vrijwilligers vinden om de technologie verder te kunnen verbeteren. Er moet bijvoorbeeld nog steeds gewerkt worden aan een probleem waarbij de arm vast kan lopen zodra er een voorwerp wordt vastgehouden. Ook moet de arm mobieler en draadloos worden, zodat het bijvoorbeeld aan een rolstoel kan worden vastgemaakt.

bron: Engadget

Foto's:

Robotarm bestuurd door menselijk brein sterk verbeterd (video’s)

© Aandrijvenenbesturen.nl