Laatste nieuws:

DEVENTER, 22 december 2014 13:23

Jaaroverzicht 2014

2014 was weer een mooi jaar voor de techniek. AB zet hier het opmerkelijkste en belangrijkste nieuws van het jaar voor u op een rijtje.

'
1/1

Van januari tot december, van robotschepen tot vliegende lampenkappen. Hier is ons jaaroverzicht:

Januari

2014 was het jaar van investeren in innovatie. Zo startte het programma Horizon 2020 voor het financieren van innovatie industrie. Voor de periode 2014-2015 is door de Europese Commissie meer dan € 15 miljard beschikbaar gesteld. Januari was ook de maand waarin Hollander Techniek aankondigde een competence center te bouwen voor deltarobots en het opmerkelijkste nieuws was wel de iPhone-infraroodcamera van Flir, die getoond werd op de CES-beurs in Las Vegas.

Februari

Mooie voorbeelden van toegepaste techniek in de maand februari. Onder andere de Pluckr-machine, die maar liefst 300 tot 600 kilo druiven per uur kan onttrossen. Verder kondigde Rolls Royce aan dat het plannen heeft om een vloot van onbemande robotschepen te bouwen en moesten we hier op de redactie wel een beetje lachen om de plannen van een Japans bedrijf om een zonnering te bouwen op de maan.

Maart

In maart maakte FME de nieuwe MIT-regeling voor de topsectoren bekend. Deze regeling moet MKB-bedrijven stimuleren om te innoveren. In Parijs pleitte minister Kamp van Economische Zaken voor meer aandacht voor techniek in het onderwijs. Maart was ook de maand van een nieuw wereldrecord voor een machine. De ‘Cubestormer 3’-robot wist de bekende kubus van Rubik op te lossen in slechts 3,253 seconde.

April

April was de maand van de Hannover Messe. FME nodigde tijdens de Messe met het initiatief ‘Ask the Dutch' iedereen uit om maatschappelijke vragen en uitdagingen voor te leggen waar technologie de oplossing voor kan bieden. Green Team Twente onthulde een nieuwe, extreem zuinige waterstofauto en opmerkelijk was Kmel Robotics met zijn vliegende robot-orkest.

Mei

Een energieke maand. Zakelijke zonnestroomprojecten namen een mooie vlucht en Google bleek ambities te hebben in het opwekken van energie. Iets dichter bij huis bouwden studenten van de Hogeschool Zuyd uit Heerlen een auto met behulp van 3D-printtechnieken.

Juni

Op donderdag 5 juni werd de vaste commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer nader geïnformeerd over Smart Industry. Intel kondigde een 3D-geprinte robot aan en opvallend was de SolaRoad; een wegdek dat zonlicht omzet in energie.

Juli

Begin juli maakte Google Ventures bekend 73 miljoen euro te gaan investeren in Europese Innovatie. Tech United won het WK robotvoetbal en dankzij een drone werd het leven gered van een 82-jarige Amerikaan.

Augustus

Maar liefst 60 kilometer aan aquaducten bij het Comomeer in Italië werden gemoderniseerd. Na 30 jaar trouwe dienst was het ook wel tijd voor een upgrade. Op de Helderse Zeedijk werd flink tegen de wind in geracet en dokwerkers werden supersterk met een draagbaar robotpak.

September

Volgens het Kwartaalbericht Industrie van ING Economisch Bureau blijkt de industrie zich maar traag te herstellen. Wel ziet ING duidelijke kansen binnen Smart Industry. Siemens kondigde aan machinefabrikant Dresser-Rand over te nemen voor 6 miljard en de officieuze prijs voor de schattigste robots van het jaar gaat naar Murata’s Japanse cheerleader-robots.

Oktober

Nog meer overnames in oktober met de overeenkomst tussen Siemens en Camstar. MKB-bedrijven krijgen van de EU een flinke stimulans. De Europese Commissie wil tussen 2014 en 2020 maar liefst € 70,2 miljard in dit segment pompen. En Cirque du Soleil zette een leuke film online met vliegende lampenkappen.

November

Tata Steel kondigde aan een nieuwe reeks staalsoorten te hebben, waarmee autofabrikanten het chassisgewicht en daarmee het brandstofverbruik kunnen reduceren. Eind november vond De Constructeursdag plaats in De Fabrique te Utrecht. Eén van de blikvangers van de dag was de robot Baxter. Een paar Amerikanen willen wat stoerdere robots bouwen en startten vol goede moed een Kickstarter-campagne voor 4,5 meter hoge vechtrobots. Helaas bleef de Kickstarter-teller steken op 65.000 dollar en werd de beoorde 1,8 miljoen bij lange na niet gehaald.

December

Deze maand werd het Wetsvoorstel ‘Wet aanpak schijnconstructies’ ingediend bij de Tweede Kamer. Het kabinet en provincies stellen kondigden aan het budget voor de MKB Innovatiestimulering Topsectoren voor 2015 te verhogen naar 55 miljoen euro. Vorig jaar was het budget nog 32 miljoen euro. En de maand is nog niet voorbij, maar de op een wandelende tak geïnspireerde robot Hector wist zichzelf al heel positief in de kijker te spelen.

Er is natuurlijk nog veel meer gebeurd in 2015. Laat dus vooral hieronder uw favoriete moment achter van 2014. En namens de hele redactie van Aandrijven en Besturen heel fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toegewenst!

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden