Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 22 december 2014 10:15

Techport voortvarend van start

De Techniek Campus Techport is hét centrum in de regio IJmond waar het gaat om kiezen voor leren, werken en innoveren in de techniek. Het afgelopen jaar is met het initiatief veel bereikt en er zijn mooie plannen voor 2015.

'
1/1

Zo’n 1400 basisschoolleerlingen van groep 8 uit de IJmond kwamen in september naar de kick-off van het Promotie Event Techniek IJmond (PET IJmond) in het Telstarstadion. Daar werden ze door André Kuipers opgeroepen vooral een technisch beroep te kiezen. Kuipers maakte een sensationele entree door met een helikopter te landen op de middenstip en gaf de kinderen een opdracht mee: “bouw je eigen huis zoals dat er over 50 jaar uitziet.” Tijdens de PET IJmond in oktober toonden zij hun maquettes.

In de nabije toekomst moeten basisscholen techniek en wetenschaponderwijs opnemen in hun schoolprogramma’s. Daarom rolt Techport in 2015 een Technolab uit, een locatie voor technische experimenten en workshops voor alle leerlingen in het basisonderwijs. Daar worden zij uitgedaagd om logisch na te denken en ingewikkelde problemen met technisch inzicht aan te pakken. Pabostudenten en studenten uit het MBO gaan de kinderen begeleiden.

Leren in de techniek

In samenwerking met bedrijven uit de regio heeft het Nova College een intensief onderwijsprogramma ingericht voor niveau 4 in het MBO. Onder de naam MyTec worden vakmensen opgeleid in werktuigbouwkunde, elektrotechniek en operationele techniek. Het is een intensief programma waarin het bedrijfsleven fors participeert. De studenten gaan hele werkweken naar school, krijgen veel praktijk aangeboden en werken aan complexe opdrachten rondom thema’s.

De opleiding vindt plaats in de IJmond en is mede mogelijk gemaakt met een subsidie van het Rijk en een grote bijdrage van het bedrijfsleven.

In 2015 start Techport met een pilot bij VMBO en MBO om de opleidingen nog beter te laten aansluiten. Het 4e jaar van het VMBO wordt een individueel schakeljaar, waarin lesstof van het MBO wordt geïntegreerd zodra de leerling daaraan toe is.

Dat maakt de overstap naar het MBO eenvoudiger. Bovendien blijven de begeleiders van het VMBO de studenten in het MBO een tijd begeleiden. Alles is er op gericht dat de jongeren die voor techniek hebben gekozen behouden blijven.

Werken in de techniek

De TATA Academy verzorgde al om-, her- en bijscholingstrajecten voor zijn eigen medewerkers en biedt dit nu ook aan voor andere bedrijven uit de regio. Het doel is om de kennis en vaardigheden van werknemers geschikt te maken voor de (toekomstige) arbeidsmarkt. Het opleidingsprogramma varieert van korte trainingen tot hele omscholingstrajecten.

Innoveren in de techniek

Techport Industries is een alliantie waarbinnen circa 50 bedrijven, samen met onderwijs- en kennisinstellingen, werken aan innovaties. Nieuwe projecten, producten en processen komen tot stand met ondersteuning van Techniek Campus Techport.

Er worden innovatietafels en excursies georganiseerd en er komen kennisvouchers beschikbaar om ontbrekende kennis in te kopen. Techport ambieert in het nieuwe jaar een innovatiefonds te ontwikkelen om start-ups en andere resultaten uit Techport Industries verder te ondersteunen met cofinanciering.

bron: FME

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (3)

4 oktober 2022 - Stuttgart
Motek
16 november 2022 - Tiel
Nationale Cobot Dag
30 november 2022 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden