Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 18 december 2014 11:03

Wetsvoorstel ‘Wet aanpak schijnconstructies’ ingediend bij de Tweede Kamer

Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt, als het aan minister Asscher van SZW ligt, verantwoordelijk voor het betalen van het cao-loon. Deze zogenoemde ketenaansprakelijkheid voor loon is één van de maatregelen uit het wetsvoorstel Wet aanpak schijnconstructies (WAS) die minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid recent aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

'
1/1

De WAS is bedoeld om constructies aan te pakken die zijn opgezet om de regels en cao-afspraken te omzeilen. Deze zogenoemde ‘schijnconstructies’ leiden vaak tot verdringing van Nederlandse werknemers en ontduiking van sociale premies. Goedwillende ondernemers hebben daardoor te maken met oneerlijke concurrentie.

Maatregelen

In de WAS staan naast de ketenaansprakelijkheid onder meer de volgende maatregelen:

  • Werkgevers mogen niet langer een deel van het minimumloon als onkostenvergoeding uitbetalen of bedragen inhouden op het minimumloon. Sommige werkgevers maken nu nog gebruik van deze constructie om zo minder belasting of sociale premies af te dragen.

  • De Inspectie SZW gaat de namen van gecontroleerde ondernemingen bekend maken, bijvoorbeeld van bedrijven die werknemers onderbetalen.

  • Loonstroken moeten transparanter worden en het minimumloon mag niet meer contant worden uitbetaald.

Werkgevers- en werknemersorganisaties en de Inspectie SZW gaan informatie uitwisselen als het vermoeden bestaat dat een werkgever de cao-afspraken niet nakomt.

Over de effectiviteit van de voorgestelde regeling zijn de meningen verdeeld. Zo heeft de Raad van State buitengewoon kritische kanttekeningen geplaatst bij de voorgestelde regeling en de minister van SZW onder meer geadviseerd om alternatieve oplossingen voor de gesignaleerde problemen te onderzoeken alvorens het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te zenden.

bron: FME

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden