Laatste nieuws:

'S-HERTOGENBOSCH, 18 december 2014 09:55

Robot met gevoel wint afstudeerprijs Avans Hogeschool (video)

Hoe voelt een droevige robot? En waarom is gevoel niet veel belangrijker bij het ontwikkelen van techniek? Die twee vragen liggen aan de basis van de scriptie van Mark de Reijer. Hij wint met zijn robot met gevoel de afstudeerprijs van Avans Hogeschool.

Tusi, zonder 'huid''
Tusi, zonder 'huid'
1/1

Diederik Zijderveld, lid van het College van Bestuur van Avans, reikte de afstudeerprijs uit. Mark de Reijer ontwikkelde Tusi, een kleine robot die kan voelen wat jij doet en zijn eigen emoties ook voelbaar kan maken. Tusi ziet er uit als een wit kegelvormig kussen, en kan zijn emoties puur en alleen communiceren door beweging. Hij krijgt bulten als hij boos is, ademt diep in als hij gespannen is, hij kan trillen, buigen en strekken. Hij reageert op aaien en aanraking. Als je hem te lang ondersteboven houdt of schudt, wordt hij boos.

Techniek en emotie

Mark de Reijer: "Proefpersonen herkenden in 80 procent van de gevallen de emoties die Tusi uitte. Met dit project heb ik dus kunnen aantonen dat het heel goed mogelijk is om techniek, emotie en gevoel aan elkaar te koppelen. Mensen begrijpen de emoties van een robot als deze."

Blopje

"Het is net een blopje", vertelt Mark over zijn Tusi. "Het gaat puur om het herkennen van de emotie. Daarom lijkt het niet op een mens of dier, om deze invloed uit te sluiten. Zo kan er veel beter gefocust worden op de voelbare eigenschappen. Het gebruik van het tastzintuig binnen technologie heeft een enorm ondergeschikte plaats als we kijken naar het belang en de mogelijkheden van de tastzin."

Afstudeerprijs

Avans kent de afstudeerprijs jaarlijks toe aan het beste afstudeerproject. De winnaar ontvangt 1500 euro. De andere genomineerden ontvangen een aanmoedigingsprijs van 200 euro. Zijderveld: "Dit zijn stuk voor stuk uitmuntende scripties."

Er waren vijf projecten genomineerd. Cheryll van Weert, net afgestudeerd bij de Juridische Hogeschool, onderzocht aansprakelijkheid voor schade door schaliegaswinning. Jacklyn Cornelisse, afgestudeerd aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost in Breda, werd genomineerd voor haar digitale essay CTRL + R. Remco IJpelaar, afgestudeerd bij Technische Informatica in Breda deed onderzoek naar een wifi-netwerk op zee in opdracht van defensiebedrijf Thales. En de net afgestudeerde bedrijfseconomen Chantal van Zundert en Michelle van Ostaijen deden onderzoek naar het incalculeren van prijsstijgingen. Zij voerden hun onderzoek uit bij Perfetti van Melle.

Jury

Een onafhankelijk jury beoordeelde de nominaties. Zij keken naar toegankelijkheid voor het beroepenveld; oorspronkelijkheid; breedte en diepgang van het afstudeerwerk; samenhang tussen theorie en praktijk; praktische bruikbaarheid en niveau. De juryleden waren, naast juryvoorzitter Diederik Zijderveld, Bob Hutten van Hutten Catering en Marleen Janssen Groesbeek, lector Sustainable Finance and Accounting aan Avans.

Lees een interview met Mark de Reijer in Punt.

Op de site van Mark de Reijer is alle informatie te vinden over het onderzoek en de bouw van de robo

Tusi from Mark de Reijer on Vimeo.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden