Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 1 december 2014 09:56

Samenwerking energieopslag geeft Nederland sterke positie in Europa

Energieopslag is voor zowel huishoudens als bedrijfsleven van groot belang voor de overgang naar schone, betrouwbare en betaalbare energie. Experts verwachten een explosieve groei van de energieopslagcapaciteit in de komende tien jaar. Om inzicht te houden in de snelle ontwikkelingen op het gebied van energieopslag en om innovaties rond energieopslag succesvol te laten zijn, is vanuit het FME Cluster Energie het platform Energy Storage NL opgericht.

De markt voor energieopslag groeit gemiddeld met 40% per jaar. Op het gebied van energieopslag wordt voortdurend geïnnoveerd, bijvoorbeeld door omzetting van elektriciteit in gas via plasmatechnologie of door de inzet van slimme (nano)materialen in nieuwe opslagtechnieken. Of het nu gaat om innovaties voor de opslag van wind- en zonne-energie, energie uit elektrische voertuigen, energie uit waterstof of om energie uit warmtebuffers in gebouwen; alle innovaties bieden kansen voor bedrijven en kennisinstellingen in de energiesector en technologische industrie.

Europa

Veel onderzoek en wetgeving op gebied van energieopslag komt uit Europa. Tot toe was Nederland op dit terrein niet goed in Brussel vertegenwoordigd. Met de komst van Energy Storage NL verandert dit. Energy Storage NL gaat ons land vertegenwoordigen in de European Association for Storage of Energy.

Samenwerking in cluster

Om innovaties succesvol te laten zijn is samenwerking van groot belang. Het platform Energy Storage NL draagt bij aan het verbinden en mobiliseren van de verschillende bedrijven en organisaties. Komend jaar richten de partijen die zich in het platform hebben verenigd op het ontwikkelen van een Roadmap Energieopslag die bedrijven meer inzicht geeft in trends en ontwikkelingen in de markt, technologie en maatschappij. Hierdoor worden risico's voor de markt inzichtelijk gemaakt en kunnen er meer robuuste business cases opgesteld worden.

Op dit moment bestaat het platform uit ruim dertig partijen uit het bedrijfsleven en de wetenschap, waaronder Siemens, TU-Delft, SMA, DNV-GL, ECN, Differ, WaterstofNet, IF-Technologies, TNO, Enexis, Alliander.

Op dinsdag 9 december 2014 organiseert Energy Storage NL een eerste bijeenkomst tijdens de Cleantech Business Day 2014 in het WTC in Rotterdam. Tijdens deze bijeenkomst krijgen bezoekers een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van energieopslag.

Het bestuur van Energy Storage NL bestaat uit voorzitter Jillis Raadschelders (DNV-GL), Jos Blom (Alliander), Franc Mouwen (Parkid), Aris de Groot (Ecovat), Rob Kreiter (ECN) en secretaris Hans van der Spek (FME).

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden