Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 24 november 2014 11:40

Green Team Twente presenteert ontwerp nieuwe waterstofauto

Het Green Team Twente presenteerde vorige week het ontwerp van hun nieuwe waterstofauto waarmee het team meedoet aan de Shell Eco Marathon in mei. De Twentse studenten gooien het dit jaar over een andere boeg. De nieuwe waterstofauto krijgt meer uitstraling, een andere vorm (body) en verbeterde aandrijving.

'
1/1

"Méér auto, méér waterstof, dat is waar het om draait bij onze nieuwe auto", vertelt woordvoerder Alyssa van Duijne van Green Team Twente. Het team houdt daarbij de ontwikkelingen op het gebied van waterstofauto's nauwlettend in de gaten. Zo start Toyota volgend jaar als eerste fabrikant met de grootschalige productie van een auto op waterstof, die 50.000 euro moet gaan kosten. In Japan wordt stevig geïnvesteerd in de benodigde infrastructuur. Een paar maanden later volgen waarschijnlijk de VS en Europa, waar binnenkort op grote schaal waterstof getankt kan worden. Zo werk Duitsland met het H2 Mobility Initiative. In 2023 moeten onze oosterburen vierhonderd tankstations hebben waar waterstof beschikbaar is, de komende vier jaar moeten het er al honderd zijn.

Meer auto

"De waterstofauto is dus sterk in opkomst, wij spelen daarop in", vertelt Van Duijne. "We brengen onze nieuwe waterstofauto meer onder het publiek, hij wordt toegankelijker. Zowel het uiterlijk als de technische specificaties van de auto worden compleet nieuw. Met de brandstofcellen kiezen we dit jaar voor Duitse degelijkheid. Fabrikant ZBT levert op maat gemaakte cellen, waarbij we zelf de randapparatuur en elektronica ontwikkelen om zo tot een optimale efficiëntie van de auto te komen."

Meer body

In het ontwerp van de nieuwe auto ligt de focus eveneens sterk op de nieuwe vorm en een uitgebreid dashboard. Van Duijne: "Onze elektrotechnici en ontwerpers denken samen na over hoe de beschikbare data uit de verschillende sensoren aan de bestuurder wordt  gepresenteerd. Daarnaast wordt het voor de bestuurder makkelijker de auto te bedienen doordat hij betere feedback krijgt van de verschillende knoppen en schakelaars. Verder werken de werktuigbouwkundigen met de ontwerpers aan een nieuwe body die niet alleen aerodynamischer is, maar ook meer op een flitsende auto lijkt."

Groter team

Om de nieuwe uitdagingen aan te gaan en compleet opnieuw te beginnen, is het Green Team Twente uitgebreid naar liefst 22 studenten. Het gaat daarbij om elf studenten Electrical Engineering, vier studenten Werktuigbouwkunde, vier Industrieel Ontwerpen, twee Scheikundige Technologie en één International Business Administration. 

In mei 2015 gaat het team de strijd aan met tweehonderd andere teams tijdens de Shell Eco Marathon in Rotterdam. Bij de Shell Eco Marathon is het de bedoeling om zo efficiënt en zuinig mogelijk te rijden op de gekozen brandstof. 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden