Laatste nieuws:

MOUNTAIN VIEW, CALIFORNIë (VS), 17 november 2014 14:21

Beveiligingsbeambte van de toekomst is een robot

Knightscope, een jong bedrijf gevestigd in Mountain View, Californië, heeft een unieke robot ontworpen en gebouwd. De robot is de K5 gedoopt en is kort gezegd een volautomatische beveiligingsbeambte.

'
1/1

De K5 lijkt een beetje op een rijdende pepermolen en doet zo een klein beetje denken aan een vriendelijke versie van een Dalek uit de befaamde Britse televisieserie Dr. Who. De robot is gebouwd om bedrijven- en universiteitsterreinen te beveiligen. De K5 kan afwijkend gedrag herkennen, bijvoorbeeld een persoon die ’s nachts door een gebouw sluipt. Dit wordt vervolgens automatisch gemeld aan een centraal beveiligingscentrum.

“Hiermee wordt saai en soms gevaarlijk werk overgenomen en blijft het strategische werk over voor politie of beveiligingsbedrijven, afhankelijk van de toepassing”, aldus mede-oprichter Stacy Stephens van Knightscope.

Uitrusting van de robot

De K5 is uitgerust met camera’s, sensoren, navigatie-apparatuur en elektrische motoren. Een grote oplaadbare accu zorgt voor de stroomvoorziening en een kleine computer vormt het brein van de robot.

Er zijn vier high definition-camera’s aan boord, een camera voor nummerbordherkenning, vier microfoons en een weersensor. Deze laatste meet luchtdruk, kooldioxideniveau in de lucht en de temperatuur. De robots gebruiken WiFi om draadloos met elkaar en met de mensen in het hoofdkwartier te communiceren.

Navigatie

Doormiddel van GPS en laserapparatuur kan de robot zijn weg vinden in een patrouille-gebied en obstakels ontwijken. Een mens met een draadloze controller leidt de robot de eerste keer rond zodat de K5 de omgeving leert kennen. Stephens: “Je geeft de robot een basiskaart en daar bouwt de machine weer op voort.”

De K5 doet het ongeveer 24 uur op één volle accu, maar mocht de robot toch weinig stroom hebben kan de robot op een oplaadstation gaan staan waar het 15 tot 20 minuten duurt om te herladen.

Hoewel de K5 geen wapens aan boord heeft is de robot er niet om mee te spotten. Probeer je bijvoorbeeld het apparaat tegen te houden, dan start er een ingebouwd waarschuwingsalarm en er gaat automatisch een noodmelding naar het hoofdkwartier. Blijf je de robot lastig vallen dan zal er een oorverdovende sirene klinken en kan een beveiliger op afstand de sensoren raadplegen en van op afstand praten met de persoon die de boel verstoort.

De robot kost $6,25 (pakweg €5) per uur. Een stuk goedkoper dus dan het inhuren van een menselijke beveiliger.

bron: Technology Review

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden