Laatste nieuws:

DIEMEN, 10 november 2014 12:27

Lage mobiliteit technici gooit de arbeidsmarkt op slot

Ook gedurende het, van nature kalme, derde kwartaal is de vraag naar hoog opgeleide technici gestegen met dubbele cijfers. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar steeg het aantal gestelde vacatures met ruim 12%. De vraag naar hoog opgeleide technici is het grootst bij de technische dienstverleners en binnen de high tech industrie.

Foto: Techniek Beeldbank'
Foto: Techniek Beeldbank
1/1

Dit blijkt uit de analyse Trends en Ontwikkelingen op de Technische Arbeidsmarkt over het derde kwartaal 2014 van Hilbrand van der Kooi, Competence Director Technology bij Yacht.?

Dubbele kansen voor Technisch Bedrijfskundigen

Door de toename van grote bouw en infrastructurele projecten, zoals de uitbreiding van de nationale luchthaven en investeringen in nieuwbouw van logistiek dienstverleners zijn de technisch dienstverleners op zoek naar bouwkundig en electrical engineers voor de projectontwikkeling. De sterkste groei binnen deze sector zit echter op de functie van technisch bedrijfskundige met een technische vooropleiding voor calculatie of projectmanagement werkzaamheden. Product innovatie binnen de (hightech) industrie richt zich steeds meer op het uitbreiden van functionaliteiten met behulp van software ontwikkeling. Om dit vorm te geven zijn software engineers zeer gewild binnen deze sector.

Al met al stijgt de vraag naar technisch bedrijfskundigen in het derde kwartaal met 19% ten opzichte van Q3 2013. “Dubbele kansen dus voor de technisch bedrijfskundigen met een harde technische vooropleiding. Met de groei bij de technisch dienstverleners en binnen de high tech industrie bestaat er weer keuze voor deze groep in de arbeidsmarkt” , aldus van der Kooi.

Lage mobiliteit hoogopgeleide technici gooit arbeidsmarkt op slot

De vraag naar hoog opgeleide technici groeit door vergrijzing en verandert door technologische ontwikkeling. Toch zien diverse opleidingen zich genoodzaakt een numerus fixus in te stellen om toekomstig overschot te voorkomen. Dit tot ongenoegen van de Tweede Kamer die met het Techniekpact juist investeert in meer instroom. Het balanceren van vraag en aanbod op de technische arbeidsmarkt is dus lastig en vraagt om meer flexibiliteit van de opleidingen, bedrijven en hoog opgeleide technici zelf.

Het beroepen en arbeidsmarkt survey van Yacht laat zien dat de mobiliteit van de hoog opgeleide technici nog steeds sterk achterblijft bij de benchmark. Het percentage actief zoekende binnen de groep hoog opgeleide technici is slechts 5% waar dit percentage bij de benchmark hoogopgeleiden 10% bedraagt. De lage mobiliteit onder hoog opgeleide technici gooit de arbeidsmarkt op slot. “De markt zou gebaat zijn bij verdere flexibilisering en voor de hoog opgeleide technici zelf biedt de veranderende vraag perspectief om persoonlijke ontwikkeling verder vorm te geven”, aldus Van der Kooi.

bron: Yacht

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden