Laatste nieuws:

ROTTERDAM, 5 november 2014 10:49

RDM Makerspace biedt abonnement op machines

Het lijkt op een sportschoolabonnement, maar in plaats van op een loopband of spinningfiets zit de abonnementhouder achter een 3D-printer of cnc-freesmachine. RDM Makerspace biedt iedereen de mogelijkheid om zelf dingen te maken met geavanceerde machines.

Vincent Wegener van RDM Makerspace bij een 3D-printer. (Foto: Ries van Wendel de Joode)'
Vincent Wegener van RDM Makerspace bij een 3D-printer. (Foto: Ries van Wendel de Joode)
1/1

In Amerika gebeurt het al meer, maar voor Nederland is het een noviteit. In de 'sportschool voor makers' is een freesbank, draaibank of tafelcirkelzaag te vinden, maar ook een spuitgietmachine, een lasersnijder, een 3D-printer en een guillotineschaar. Veel méér dan een gemiddeld kleinbedrijf in de werkplaats heeft.

Het aardige aan Makerspace is dat je ze niet alleen kunt leren bedienen, met een abonnement kun je er ook ieder moment van de dag onbeperkt aan de slag om te lassen, printen, walsen, boren of hout te bewerken.

Groep machines

Het geeft professionals en hobbyisten de creatieve slagkracht om de mogelijkheden te benutten van wat de bedenkers van Makerspace omschrijven als de ‘derde industriële revolutie'. Uitgangspunt van ‘digital manufacturing' is dat een gebruiker in principe alles zelf kan. Het is alleen een kwestie van het even onder de knie krijgen. Complexe machines worden steeds goedkoper en makkelijker te bedienen, een idee zelf produceren komt steeds meer binnen ieders bereik. De Makerspace biedt ook mogelijkheden om dingen eerst te ontwerpen en testen met CAD.

Volgens Vincent Wegener van RDM Makerspace weten vooral uitvinders, kunstenaars en architecten de weg al te vinden naar de ruimte in het Innovation Dock van de RDM Campus. ‘En er is voorlopig plek genoeg. Mocht het te druk worden op bepaalde machines dan kunnen we er altijd een paar extra aanschaffen.' RDM Makerspace heeft nu 400 vierkante meter werkruimte op de fabrieksvloer en nog eens 80 vierkante meter in een bovengelegen kantoor.

Wie in de werkruimte aan de slag wil, neemt een dag- of 5-strippenkaart of een maandabonnement. Een ‘Direct aan slag'-kaart geldt per machine of een groep van machines: schuren, zagen en boren bijvoorbeeld voor hout- of metaalbewerking. Voor gebruik van de cnc-frees, machines voor vacuümvormen of las- of draaiapparatuur moet je aantoonbare ervaring hebben. Of je moet gewoon een cursus volgen. Er wordt nog gewerkt aan een robotarm, die wordt omgebouwd tot 3D-printer. Op een op een nu nog open plek in de hal komen daarnaast mogelijkheden om te experimenteren met drones, zowel vliegende als aquadrones.

Kruisbestuiving

Makerspace sluit perfect aan bij het idee achter van de RDM Campus: door kruisbestuiving sterker maken van de maakindustrie. Sinds begin 2009 zijn de Rotterdamse technische mbo- en hbo-opleidingen hier geconcentreerd in een omgeving met veel startende industriële en hoogtechnologische bedrijven.

rdmmakerspace.nl

bron: Vraag en Aanbod

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden