BOSTON (VS), 30 oktober 2014 14:09

Robotarm gebruikt statische elektriciteit als grijpmechanisme (video)

De firma Grabit heeft een grijpsysteem voor robots ontwikkeld dat werkt doormiddel van statische elektriciteit. Hiermee kan een robotarm bijna alle materialen oppakken.

Van 15 tot 17 oktober jl. liet Grabit op de RoboBusiness-beurs in Boston laatst de kunstjes van het grijpsysteem zien. In de video onderaan dit artikel zie je de robot een appel en blikjes zonder moeite oppakken. Er wordt door de grijpers geen druk uitgeoefend; het object zit als het ware gevangen en plakt aan de grijpers vast.

Grijpen met statische elektriciteit

De arm is door Grabit voor het gemak ook maar ‘De Grabit’ genoemd. Om betrouwbaar te werken moet er natuurlijk wel genoeg oppervlak zijn om aan vast te houden, maar de technologie kan momenteel ongeveer 23 kilo tillen. Grabit kan objecten vastpakken van hout, glas, stof, metaal en meer. Bij een stuk plaatmetaal kan de Grabit vier gram per vierkante centimeter tillen. Bij andere materialen ligt de capaciteit lager.

Uitdagingen

Een groot deel van de uitdaging in het maken van een elektrostatisch optilsysteem was het ontwikkelen van een materiaal dat elektrische lading goed geleid, maar nog steeds flexibel genoeg is om een zo groot mogelijk oppervlak contact te laten maken met het object. Dat is vooral belangrijk bij objecten met een ongelijk of gebogen oppervlak.

Voordelen van Grabit ten opzichte van conventionele grijpers is dat het goedkoop is, maar ook onderhoudsvriendelijk.

bron: ExtremeTech

Foto's:

Robotarm gebruikt statische elektriciteit als grijpmechanisme (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl