Laatste nieuws:

BOSTON (VS), 30 oktober 2014 14:09

Robotarm gebruikt statische elektriciteit als grijpmechanisme (video)

De firma Grabit heeft een grijpsysteem voor robots ontwikkeld dat werkt doormiddel van statische elektriciteit. Hiermee kan een robotarm bijna alle materialen oppakken.

'
1/1

Van 15 tot 17 oktober jl. liet Grabit op de RoboBusiness-beurs in Boston laatst de kunstjes van het grijpsysteem zien. In de video onderaan dit artikel zie je de robot een appel en blikjes zonder moeite oppakken. Er wordt door de grijpers geen druk uitgeoefend; het object zit als het ware gevangen en plakt aan de grijpers vast.

Grijpen met statische elektriciteit

De arm is door Grabit voor het gemak ook maar ‘De Grabit’ genoemd. Om betrouwbaar te werken moet er natuurlijk wel genoeg oppervlak zijn om aan vast te houden, maar de technologie kan momenteel ongeveer 23 kilo tillen. Grabit kan objecten vastpakken van hout, glas, stof, metaal en meer. Bij een stuk plaatmetaal kan de Grabit vier gram per vierkante centimeter tillen. Bij andere materialen ligt de capaciteit lager.

Uitdagingen

Een groot deel van de uitdaging in het maken van een elektrostatisch optilsysteem was het ontwikkelen van een materiaal dat elektrische lading goed geleid, maar nog steeds flexibel genoeg is om een zo groot mogelijk oppervlak contact te laten maken met het object. Dat is vooral belangrijk bij objecten met een ongelijk of gebogen oppervlak.

Voordelen van Grabit ten opzichte van conventionele grijpers is dat het goedkoop is, maar ook onderhoudsvriendelijk.

bron: ExtremeTech

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden