KROMMENIE, 27 oktober 2014 10:09

's Werelds eerste energie-opwekkende weg in gebruik genomen

SolaRoad is in gebruik genomen. SolaRoad is een fietspad met zonnecellen en is gelegen langs de provinciale weg N203 bij Krommenie. Het is een idee en initiatief van TNO. Provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech Traffic&Infra nemen deel in het innovatietraject.

SolaRoad bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter die werken als een zonnepaneel. Op deze eerste meters SolaRoad zijn in één rijrichting zonnecellen aangebracht. De andere zijde heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende toplagen te testen. De energie uit het pad wordt omgezet in elektriciteit en geleverd aan het net. De zonne-energie uit de weg moet op termijn praktische toepassingen vinden in wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto's (die er overheen rijden) en huishoudens.

Testperiode

Gedurende drie jaar worden diverse metingen en tests uitgevoerd om SolaRoad verder te ontwikkelen. De testen moeten antwoord geven op diverse vragen. Hoe gedraagt het zich in de praktijk? Hoeveel energie levert het op? En hoe is het om in alle weersomstandigheden eroverheen te fietsen?

Het fietspad ligt gunstig ten opzichte van de zon om de energieopname te optimaliseren. Ook wordt dit fietspad intensief gebruikt, zodat veel informatie beschikbaar komt over de gebruikseffecten. In de aanloop naar de aanleg zijn de wegdekmodules in het laboratorium getest om er zeker van te zijn dat het voldoet aan alle (veiligheids)eisen voor wegdekken.

SolaRoad is genomineerd voor de Accenture Innovation Award. Het pad wordt op woensdag 12 november officieel geopend door Minister Kamp.

SolaRoad is te volgen op social media

Twitter: @SolaRoadNL
Facebook:
facebook.com/solaRoadNetherlands

Foto's:

Solaroad

Solaroad in Krommenie

© Aandrijvenenbesturen.nl