Laatste nieuws:

RIPON (ENGELAND), 20 oktober 2014 12:18

Robot decoreert taarten (video)

Een robot van Mitsubishi Electric kan automatisch een taart decoreren met net zoveel intuïtie als een mens. Het systeem vertegenwoordigt een doorbraak die ook in andere industrieën nuttig kan zijn.

Quasar Automation wilde een systeem bouwen dat decoraties op een taart kan spuiten, ongeacht onregelmatigheden of imperfecties aan het oppervlak van de cake. Om dit te bereiken hebben ze een aan het plafond bevestigde robot van Mitsubishi Electric uitgerust met een visueel systeem en dataverwerkende software van Scorpion Vision.

Bob Hinchcliffe, algemeen directeur van Quasar: “Taartdecoratie wordt vooral met de hand gedaan en hier is veel handvaardigheid voor nodig. Het kan tijdrovend werk zijn en het resultaat is natuurlijk variabel.”

Tijdens het decoreren van een ongelijk oppervlak zoals bij een taart, houdt een menselijke banketbakker automatisch rekening met onregelmatigheden bijvoorbeeld tijdens het schrijven van teksten als ‘Gefeliciteerd’ of het maken van een tekening. Vroege experimenten met automatisering van dit proces resulteerden meestal in vervormde 2D-plaatjes die niet mooi de vorm van het oppervlak volgden.

F-serie robot van Mitsubishi

De F-serie robots zijn gebaseerd op een revolutionair nieuw mechanisch ontwerp en kunnen op de vloer, muur of het plafond worden gemonteerd. De robots bevatten krachtige controllers en andere hoogwaardige componenten. Dit zorgt voor een hoge mate van positionele accuratesse en snelle bewegingen. Alle bekabeling is volledig afgesloten voor optimale hygiëne.

IP67

Jeremy Shinton, productmanager bij Mitsubishi Electric in Engeland: “De F-serie robots zijn ontworpen met IP67 in het achterhoofd waardoor de arm gemakkelijk kan worden schoongemaakt, terwijl voedselgeschikt HG1 vet wordt gebruikt voor smering. Voor de farmaceutische en medische sector is ook eventueel een cleanroom-versie beschikbaar die voldoet aan ISO 5.”

Banketbakkerrobot

Allereerst scant de robot het oppervlak van de cake met het visionsysteem, wat resulteert in een 3D-model van alle oneffenheden in het oppervlak. Na het compileren van de 3D-kaart wordt het 2D-beeld van de decoratie ermee vergeleken en aangepast aan de onregelmatigheden van het oppervlak. Hoewel in deze stap een enorme hoeveelheid data verwerkt wordt, duurt dit doorgaans slechts één seconde. Vanuit deze data wordt een pad berekend voor de robotarm.

Hinchcliffe: “Om gelijkmatige aanbrenging te garanderen houdt de robot de banketbakkersspuit, of een ander gereedschap, op een precieze hoogte boven het oppervlak. Het volgt de grote contouren en ook de kleinere hobbels, gaatjes en onregelmatigheden, dus het is een heel gedetailleerd profiel met verticale bewegingen.” Het automatische systeem levert niet alleen een constante kwaliteit, maar doet het ook in een voorspelbare tijd, zodat productieruns exact gepland kunnen worden.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden