Laatste nieuws:

ROTTERDAM, 20 oktober 2014 11:26

Croon bouwt installaties voor vuilverbranding

Op de uitgestrekte Rozenburgse industrieterreinen bij Rotterdam draait AVR op volle toeren om het afval dat echt niet te recyclen is, te verbranden. Elke zak vuil levert de warmte voor zeven douchebeurten. AVR Rozenburg gebruikt het afval onder andere voor het verwarmen van huizen, leveren van energie aan buurtbedrijven in de vorm van oververhitte stoom en opwekking van elektrische energie. Croon hielp én helpt bij het bouwen van de installaties.

AVR Rozenburg'
AVR Rozenburg
1/1

In 2013 realiseerde AVR De Nieuwe Warmteweg in Rotterdam-Zuid: een 26 kilometer lange pijpleiding van Rozenburg naar het centrum van Rotterdam. Maar liefst 50.000 huishoudens in de regio Rijnmond krijgen inmiddels via deze pijp stadswarmte geleverd. Na een Europese Aanbesteding haalde Croon het project binnen. Teun Kalle, afdeling hardware en procesautomatisering van AVR: ‘We wisten dat het met de kwaliteit goed zat. Croon had hun kundigheid eerder ook al bewezen.’ Ben Schnieders werd projectmanager toen het project al liep: ‘Technisch is het niet zo complex, maar de planning was strak en er moest met verschillende aannemers worden samengewerkt. Dankzij de inzet van het hele team is het gelukt om alles op tijd op te leveren.’

Hierna volgde ook een aanbesteding voor een Leiding over Noord. En ook daar bleek Croon de beste partij. Teun: ‘Ze kunnen bij Croon alles aan: de elektrotechniek, de automatisering en de installatie. Bovendien bieden ze kwaliteit op alle punten: het plan van aanpak, het milieuplan, de mensen en de prijs.’

Jaarlijkse CO2-reductie van 95 kiloton

Op dit moment verrijzen op het terrein van AVR de installaties voor de Leiding over Noord. Tijdens een uitgebreide rondleiding worden met veel liefde voor het vak alle kasten geopend en alle installaties getoond. Accountmanager Patrick van der Avoird: ‘Je ziet dat er vakwerk wordt geleverd, alles ziet er geordend en goed gecodeerd uit.’

In samenwerking met Eneco zullen straks 95.000 huishoudens in Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam warmte-uit-afval krijgen. Voor AVR zelf leveren de installaties jaarlijks een reductie op van 95 kiloton CO2-uitstoot. Daarnaast maakt AVR gebruik van intelligente verlichting, uit eigen afval gerecyclede materialen en LED-lampen. Patrick: ‘Je zou het niet zeggen als je hier tussen al dat huisvuil staat, maar AVR is aan het uitgroeien tot de grootste en meest duurzame stadswarmteproducenten van Nederland. Fantastisch dat we daar een bijdrage aan mogen leveren!’

Detail engineering

Croon heeft voor de Leiding over Noord de basic en detail engineering uitgewerkt. Dat wil zeggen: het complete engineerings- en tekeningenpakket voor de elektro, instrumentatie en automatiseringsinstallatie. Daarnaast heeft Croon de werkomschrijving elektro en instrumentatie en huisgebonden installatie bestek opgesteld.

Het werk MS installatie 25kV en 3,3 kV, UPS, kabelbanen, verdeelinrichtingen, frequentieregelaars, busducts, instrumentatie, PLC panels, ethernet en glasvezel bekabeling, Licht/kracht verdelers, , LED binnen/buiten en noodverlichting, aarding HVAC, omroep ontruiming en brandmeldinstallatie, camera installatie. Netwerk-data-telefoon-wifi installatie en computervloer.

Feiten & cijfers

Dankzij moderne technologie zet AVR afval om in stoom, warmte en elektriciteit voor de industriële processen van omliggende bedrijven en het verwarmen van woningen in de regio. Wat houdt dat in bij de Leiding over Noord?

Totale investering: 21 miljoenTerugverdienperiode: 5 à 6 jaarAantal huishoudens: 95.000Drie elektromotoren van 1,4 MegaWatt zullen straks het warme water rondpompen.Met de Heat Recovery Kolommen H251/351/451Q en uit lage druk stoom wordt water van ENECO verwarmd van 60 naar maximaal 120 °C.Het leidingensysteem: 17 km langHet water wordt met een temperatuur van 98°C tot 120°C naar de verbruikers getransporteerd, het komt op 58 tot 65°C retour.

bron: Croon Elektrotechniek

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden