Laatste nieuws:

SCHOONDIJKE, 20 oktober 2014 11:19

Hydrauvision Systems ontwikkelt aandrijving zware pers

In opdracht van een Belgische machinefabriek heeft Hydrauvision Systems de aandrijving en besturing van een zware hydraulische pers ontwikkeld. De klant is een vooraanstaande fabrikant van onder andere dak- en gevelplaten. Het bedrijf is de Belgische marktleider in oplossingen voor daken, gevels en wanden.

'
1/1

De hydraulische pers wordt gebruikt om natte vezelcementplaten te "ontwateren". Door onder hoge druk een stapel platen samen te persen wordt het water eruit gedrukt, en blijft een droge plaat achter. Na het persen volgt nog een proces waardoor de platen de gewenste eindsterkte krijgen. De stapel van 50 vezelcementplaten met een afmeting van 2,6 x 1,8 m heeft een maximale dikte van 1,8m. De platen worden van elkaar gescheiden door dunne roestvaststalen platen. Om de platen zo goed en zo snel mogelijk te kunnen ontwateren is een perskracht nodig van maar liefst 13.000 ton.

De hydraulische pers bestaat uit een juk met daarin 6 cilinders. Deze perscilinders hebben een maximale werkdruk van 350 bar, wat overeenkomt met een totale perskracht tot 14.000 ton. De aandrijving bestaat uit een hydraulisch regelbare plunjerpomp met elektrische drukregeling en een elektromotor van 90 kW.

Persoppervlak

De perslading bestaat uit natte vezelcementplaten, van elkaar gescheiden door dunne roestvaststalen platen. De totale hoogte van de te persen lading is 1,8 m en het persoppervlak is 2,6 x 1,8 m. Deze perslading wordt door middel van een wagen de pers in gereden.

Zodra de perslading in de pers staat, zorgen vier ijlgangcilinders ervoor dat het andere blok, met de gehele lading, inclusief de onderliggende perscilinders, pijlsnel tegen het bovenblok van de pers getrokken wordt. Tijdens deze ijlgang worden de 6 perscilinders uitgetrokken, waardoor er een onderdruk kan ontstaan. Dit stelde speciale eisen aan de afdichting. Er is uiteindelijk gekozen voor een drievoudige afdichting met lekdetectie.

Synchronisatiesysteem

De pers is voorzien van een synchronisatiesysteem bestaande uit vier sensoren, die de positie van het onderblok meten. De sensoren hebben een nauwkeurigheid van 5 micron. De besturing van de pers wordt uitgevoerd in een geavanceerd PLC systeem, dat de signalen van de positiesensoren 100 x per seconde ‘leest’ en deze verwerkt.

Zowel de vier ijlgangcilinders als de 6 perscilinders hebben elk een eigen servoklep die onafhankelijk van elkaar door de PLC aangestuurd worden, waarmee zeer nauwkeurig de positie van de cilinders geregeld wordt. Hierdoor wordt het onderblok van de pers, zowel tijdens de ijlgang als tijdens de eigenlijke persslag, perfect vlak gehouden met een maximale afwijking van 1 mm tussen de hoeken van het onderblok! Na stilstand van het onderblok wordt deze afwijking zelfs "weggeregeld" tot een waarde kleiner dan 0,2 mm.

De pers draait volcontinu en maakt circa 48 persingen per dag, 5 dagen per week.

bron: Hydrauvision

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden