ENSCHEDE, 20 oktober 2014 10:58

Kleinste handkrachtsensor ter wereld

Het is de kleinste handkrachtsensor in zijn soort ter wereld en hij is nuttig voor het meten van de motoriek bij patiƫnten die moeten revalideren, of hoe de daadwerkelijke belasting is bij het verrichten van fysieke arbeid en zelfs om te meten hoe een sporter, bijvoorbeeld een speerwerper of een kogelstoter zijn techniek kan verbeteren. Het prototype is gereed en UT-promovendus Robert Brookhuis is in gesprek met de industrie om het product daadwerkelijk op de markt te krijgen. Hij promoveerde op 17 oktober.

Het is een extreem platte krachtsensor. Hij is kleiner dan een vingertop en kan de krachten meten die je met een hand kunt uitoefenen. Een hand is een krachtig instrument je kunt objecten beetpakken en verplaatsen hem op vele manieren draaien, schuiven over een plat vlak of er een klap mee uitdelen. Op dit moment zijn er nog geen sensoren verkrijgbaar die klein genoeg zijn om de krachten te kunnen meten tussen de vingers en een vastgepakt object. De handkrachtsensor van Brookhuis is daarmee de eerste in zijn soort.

Vele toepassingen

Zo'n kleine sensor kan in een handschoen of prothese worden verwerkt, maar bijvoorbeeld ook in de trappers van een fiets, onder een schoenzool, of achter een aanraakscherm. De sensor meet niet alleen de totale kracht, maar ook de richting waarin deze wordt uitgeoefend, wat voor veel toepassingen van belang is.

Proefschrift

In zijn proefschrift beschrijft Brookhuis het ontwerp, de realisatie en de karakterisatie van krachtsensoren die geschikt zijn voor de genoemde toepassingen. Het doel van deze sensoren is het meten van interactiekrachten op de hand tijdens het hanteren van objecten. In combinatie met bewegingssensoren, die eveneens op de hand zijn geplaatst kan er een afschatting worden gemaakt van het mechanisch vermogen tijdens een handeling. Dit systeem kan vervolgens worden ingezet voor het optimaliseren van taken die de hand uitvoert, en is dus bijvoorbeeld toepasbaar in de sport, maar ook tijdens revalidatie bij het aanleren van een bepaalde taak. 

STW Demonstrator

Het onderzoek is dermate succesvol dat Brookhuis met een speciale STW demonstrator subsidie de kans kreeg om het resultaat uit het onderzoek door te ontwikkelen tot een robuust prototype. Daarmee wekt hij de interesse vanuit de industrie om de sensor daadwerkelijk als product op de markt te zetten.

Robert Brookhuis verdedigde zijn proefschrift: "Miniature Force-Torque Sensors for Biomechanical Applications" op vrijdag 17 oktober . Het onderzoek valt onder het instituut Mesa+ en het instituut Mira.

Foto's:

Kleinste handkrachtsensor ter wereld

© Aandrijvenenbesturen.nl