DEVENTER, 9 oktober 2014 09:46

Slimme fabrieken op Constructeursdag

Op de Constructeursdag 2014 geeft Prof. dr. ir. Ton van den Boogaard van de Universiteit Twente zijn visie op slimme fabrieken en geavanceerde productiemethoden.

De fabriek van de toekomst denkt zelf na, corrigeert en verbetert. Machines vol sensoren verbeteren het productieproces. Maar hoe ziet het productieapparaat in zo’n fabriek er uit?

Ontwikkeling van de slimme fabriek

Sinds de jaren ‘90 worden modellen gebruikt voor procesontwikkeling gevolgd door procesoptimalisatie in het laatste decennium. Om te voorkomen dat een geoptimaliseerd proces zeer gevoelig is voor verstoringen worden recentelijk ook materiaal- en procesvariaties in de optimalisatie verwerkt en kan een voorspelling gemaakt worden van de procesrobuustheid.

De volgende stap is om voorspellende modellen in de procesregeling in te zetten. In Smart Factories wordt het proces niet bijgestuurd op basis van afwijkingen in het eindproduct, maar worden in het proces tussenresultaten gemeten en op basis van modellen de vervolgstappen direct zo bij geregeld dat elk product aan de specificaties voldoet.

Door volledige beheersing van processtappen kan ‘first-time-right’ en ‘zero-defect’ geproduceerd worden en kunnen ook kleine series en geïndividualiseerde producten economisch worden gemaakt.

Bestaat er al zo’n fabriek? In een aantal pilotprojecten worden momenteel de eerste stappen gezet.

Bezoek de sessie ‘Smart Factories & Advanced Manufacturing – Rekenmodellen in de fabriek’ op de Constructeursdag 2014.

Foto's:

Prof. dr. ir. Ton van den Boogaard

Prof. dr. ir. Ton van den Boogaard

© Aandrijvenenbesturen.nl