Laatste nieuws:

VIRGINIA (VS), 6 oktober 2014 14:10

Amerikanen testen zwerm van robotboten (video)

De Amerikaanse marine heeft een test uitgevoerd waarbij een aantal autonome boten zich als een zwerm gedragen. De research-tak van de marine (ONR) voerde afgelopen zomer een uitgebreide test uit op de James River in de staat Virginia.

'
1/1

De test op de rivier was de eerste militaire demonstratie op grote schaal van een zwerm autonome boten. De boten hebben als voornaamste doel om vijanden te overweldigen. De Amerikanen willen de techniek in de toekomst gaan gebruiken om boven en onder water autonome vaartuigen defensieve of offensieve missies te laten uitvoeren.

Vijf robotboten

Robert Brizzolara, manager van het robotbottenprogramma bij ONR: “Wat nieuw is aan de test op de James River was het gelijktijdig samen opereren van vijf USV’s (onbemande oppervlakteschepen), zonder mensen aan boord.”

In de test oefenden de vijf robotboten een escortmissie, waarbij een hoofdschip tegen potentiële aanvallers beschermd moest worden. Om de boten aan te sturen gebruikte de marine een systeem genaamd de ‘Control Architecture for Robotic Agent Command and Sensing (CARACaS). Het CARACaS-systeem bestuurde niet alleen de boten, maar zorgde ook voor de coördinatie met andere vaartuigen.

NASA

Volgens Brizzolara vindt het CARACaS-systeem zijn oorsprong in hardware en software die NASA ontwikkelde voor hun Mars rover pakweg 11 jaar geleden. Elke robotboot verzendt radar-informatie naar de andere boten zodat de hele groep dezelfde overzichtssituatie ziet. Ze herberekenen ook steeds hun eigen pad om langs objecten te manoeuvreren en samen te kunnen handelen.

De test

De onderzoekers installeerden het systeem op normale boten van 2,1 en 3,3 meter lang en liet de boten een serie oefeningen uitvoeren. De boten begeleidden een bemand marineschip alvorens ze een mogelijke indringer omsingelden. De vijf autonome boten vormden daarna een beschermende linie tussen de indringer en het schip wat ze moesten beschermen.

Dankzij deze nieuwe technieken neemt de moderne oorlogsvoering van de Amerikanen een flinke stap vooruit. Op deze wijze kan de marine en de rest van het leger missies uitvoeren met een miniem risico voor menselijk personeel.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden