Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 2 oktober 2014 11:28

FME: Industrie krijgt twee jaar extra voor vervanging weekmakers

De industrie krijgt twee jaar langer de tijd om een aantal weekmakers in elektrische en elektronische apparatuur te vervangen. Het is het resultaat van een stevige lobby door FME, de vertegenwoordiger van de technologische industrie.

'
1/1

Deze zomer stelde FME in de Telegraaf het voorgenomen besluit van de Europese Commissie aan de orde om de phtalaten (weekmakers in plastic) DEHP, BBP, DBP en DIBP en de brandvertrager HBCDD toe te voegen aan RoHS. FME maakte zich vooral zorgen over de krappe periode die de industrie kreeg om over te schakelen op alternatieve stoffen.

Politiek Den Haag pikte dat FME-signaal op en stelde Kamervragen. Daarnaast heeft FME, samen met Europese zusterorganisaties en de koepelorganisatie Orgalime, in Brussel gepleit voor aanpassing en uitstel van de plannen. Met als resultaat dat de deadline voor de phatalaten wordt opgeschoven. Dit hebben bronnen uit Brussel aan FME laten weten.

Uitstel, geen afstel

Het uitstel – voor de productgroepen 1 t/m 7 en 10 tot 2019 en voor de productgroepen 8, 9 en 11 tot 2021 – betekent dat producenten van medische apparatuur, monitoring- en controleapparatuur en apparatuur die eerder nog niet onder RoHS vielen meer gelegenheid krijgen aanpassingen te realiseren. Bovendien wordt de brandvertrager HBCDD toch niet toegevoegd aan RoHS.

FME tevreden

FME is tevreden met dit behaalde resultaat, maar blijft op haar hoede voor nieuwe plannen rond RoHS. Ook blijft FME er in Brussel en Den Haag op aandringen dat de keuze voor nieuwe stoffen voor RoHS volledig op REACH (Europese regels chemische stoffen) gebaseerd moet zijn. Het formele voorstel wordt waarschijnlijk in oktober door de Europese Commissie naar het Parlement en de Raad gestuurd.

bron: FME

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden