Laatste nieuws:

CHICAGO, ILLINOIS (VS), 22 september 2014 11:13

Robot leert vliegen (video)

Onderzoekers uit Zuid-Korea hebben een demonstratie gegeven waarbij een mensachtige robot een vliegtuig bestuurt. De robot was in staat om op te stijgen, een route te vliegen en succesvol te landen, precies zoals een menselijke piloot dat zou doen.

'
1/1

Toegegeven, de demonstratie vond plaats in een aangepaste vluchtsimulator, maar toont wel aan wat de potentie is van deze techniek. Het bedrijf Robotis uit Zuid-Korea heeft een serie robots in haar arsenaal die ze ‘Bioloids’ noemen.

De robot in de video onder dit artikel is een ‘Bioloid Premium’ genaamd PIBOT, die zo is aangepast dat de robot een miniatuurversie van een luchtvaartcockpit kan bedienen. De robot kan alle bekende bedieningsknoppen in de cockpit herkennen en gebruikt dezelfde instrumenten als een menselijke piloot.

Vliegen op instrumenten

Volgens de onderzoekers krijgt de robot het merendeel van zijn informatie via de simulator zelf. Denk hierbij aan positie, snelheid en locatie. Toch vliegt de robot niet geheel op de instrumenten. Sommige dingen worden visueel bepaald. Zo gebruikt de robot randdetectie om de landingsbaan te kunnen zien. Volgens de onderzoekers voldoet PIBOT hiermee aan alle eisen die gesteld worden door de Federal Aviation Administration (FAA).

Van simulator naar echt vliegtuig

Binnenkort willen de onderzoekers ook een presentatie geven waarbij deze robot een echt vliegtuig bestuurt. Het werk hiervoor is al vergevorderd en volgens de onderzoekers is er ook al een succesvolle testvlucht gedaan waarbij de robot een klein schaalmodel van een tweemotorig vliegtuig bestuurd, volledig autonoom.

De robot werd op 17 september jl. gepresenteerd op de IROS 2014 in Chicago.

bron: IEEE Spectrum

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden