Laatste nieuws:

ROTTERDAM, 11 september 2014 12:18

‘Voedingsbodem voor innovatie ontbreekt binnen Nederlandse organisaties’

De voedingsbodem voor innovatie ontbreekt veelal binnen Nederlandse organisaties. Dit blijkt uit de Erasmus Ondernemerschapsindex 2014.

'
1/1

De Erasmus Ondernemerschapsindex is een jaarlijks terugkerend onderzoek naar ondernemerschap onder het Nederlandse bedrijfsleven dat wordt uitgevoerd onder leiding van Prof.dr. Justin Jansen van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM), in samenwerking met het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE). Woensdag werden de belangrijkste resultaten gepresenteerd tijdens het jaarlijkse ECE-congres.

Volgens de Erasmus Ondernemerschapsindex 2014 ontbreekt ondernemerschap veelal binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Iets wat volgens Justin Jansen als uitermate alarmerend gezien kan worden. "Hiermee ontbreekt het aan een goede voedingsbodem voor toekomstige verbeteringen in innovatieprestaties en bedrijfsresultaten", aldus Prof.dr. Justin Jansen.

Maar liefst 40 procent van het Nederlandse bedrijfsleven krijgt een onvoldoende voor hun mate van ondernemerschap en scoren daarmee ongekend laag op de bereidheid om risico te nemen, uitdagende projecten aan te gaan en het proactief handelen van medewerkers. Met name binnen de bouw, dienstverlenende sectoren en de industrie is onvoldoende aandacht voor het ontwikkelen van ondernemerschap.

Ondanks het feit dat ondernemerschap tot topprioriteit is verheven binnen de sociaaleconomische agenda, lijkt het Nederlandse bedrijfsleven onvoldoende in staat om deze ambitie te realiseren. Hoewel het aantal starters al jaren hoog ligt, wordt verdere groei belemmerd door het gebrek aan ambitie en lange termijn visie om voortdurend nieuwe producten te lanceren of nieuwe markten te betreden. Hoogleraar Ondernemerschap Justin Jansen voorziet stagnatie indien niet tot snelle actie en verandering van mindset wordt overgegaan.

"De resultaten duiden erop dat veel ondernemers op dit moment voor een zeer uitdagende keuze staan die de toekomst van hun bedrijf gaat bepalen. Of ze gaan hun organisatie fundamenteel herzien om ondernemerschap te laten floreren en de resultaten duurzaam verbeteren. Of het blijft een kwestie van aanmodderen en overleven", zegt Jansen.

Fundamentele veranderingen binnen Nederlandse organisaties zijn noodzakelijk Uit de Erasmus Ondernemerschapsindex 2014 blijkt ook dat veel organisaties nog steeds worden aangestuurd op een traditionele manier; werknemers met eenzelfde profiel, hierarchische verhoudingen en een formele aansturing van het innovatieproces. Indien Nederlandse bedrijven ondernemerschap serieus willen nemen, dan zijn andere organisatieprincipes noodzakelijk.

Meer diversiteit binnen de organisatie, verregaande autonomie voor medewerkers en de introductie van zelfsturende teams, alsmede het aansturen van innovatieprojecten op basis van snelle feedback en leervermogen. " Zonder fundamentele veranderingen in de denkbeelden van veel managers komt ondernemerschap niet van de grond", aldus Jansen.

bron: ANP

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden