Laatste nieuws:

WASHINGTON (VS), 4 september 2014 13:50

NASA gaat 3D printen met multi-metalen

Het 3D-printen met meerdere materialen tegelijk was tot nu toe voornamelijk voorbehouden aan kunststoffen. Het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van NASA en Caltech hebben nu ontdekt hoe je met meerdere metalen een component kunt printen.

Wetenschappers printen een raketnozzle met de nieuwe 3D-printtechniek. (foto: NASA-JPL/Caltech).'
Wetenschappers printen een raketnozzle met de nieuwe 3D-printtechniek. (foto: NASA-JPL/Caltech).
Rechts
1/2

Het combineren van verschillende metaallegeringen is voorheen wel gelukt onder laboratorium-omstandigheden, maar het integreren met bestaande productieprocessen bleek een uitdaging. Bijvoorbeeld bij het lassen van twee sub-componenten gemaakt uit verschillende metalen bleek de las niet sterk genoeg om veel kracht aan te kunnen.

Vloeiende overgang van metaalsoorten

Het 3D-printen van een onderdeel bestaande uit meerdere metalen kent enorm veel voordelen voor engineers die onderdelen van een ruimtevaartuig ontwerpen. Volgens de onderzoekers van JPL is hun techniek voor het maken van vloeiende overgangen tussen verschillende metaallegeringen nu al vier jaar volop in ontwikkeling.

Suikerspin van metaal

Volgens een artikel in Scientific Reports combineerde het onderzoeksteam een proces waarbij metaalpoeder wordt geprint met een laser met een roteerproces, zodat tijdens het printer live gewisseld kan worden tussen verschillende metaalsoorten in poedervorm. In plaats van het opbouwen in lagen van onder naar boven, bouwt deze techniek het model op van binnen naar buiten. Hierbij worden laagjes metaal op een roterende staaf geprint. Een soort metalen suikerspin dus. Het team beschrijft ook een methode die lagen op een meer traditionele lineaire wijze print.

Component op maat

Het resultaat is een component met een cirkelvormige gradatie van legeringen vanaf het midden van het object naar de buitenzijde. Zo kan het team componenten maken met zeer precieze samenstellingen. Ook beschrijft het team een methode voor het combineren van metalen met koolstofvezels. Behalve ruimtevaartuigen zien de onderzoekers ook toepassingen in de luchtvaart en automotive industrie.

 

 

bron: NASA / Design News

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden