ZüRICH, 28 augustus 2014 10:21
Corrosie is een serieus probleem voor de Zwitserse infrastructuur met zijn vele bruggen van gewapend beton. Strooizout om de bruggen ijsvrij te houden en kooldioxide zijn funest voor gewapend beton, Met een nieuwe robot kunnen de bouwwerken nu ook worden geïnspecteerd op plekken waar een mens niet bij kan.
Daarom hebben Elsener en een onderzoeksteam al 25 jaar geleden en technologie bedacht om corrosie al in een vroeg stadium op te sporen door een elektrode aan een wieltje te bevestigen en dat over het oppervlak te rollen. De sensor meet het potentiaalverschil in het gewapend beton: grote verschillen betekenen dat de wapening al aan het corroderen is die gebieden. De gegevens worden naar een computer gestuurd en geanalyseerd. De technologie wordt al geruime tijd succesvol toegepast maar er is een maar zegt Elsener: "De elektrode is bevestigd aan een stok en die wordt met de hand voortbewogen. Dit betekent dat kolommen en de onderkant van hoge bruggen buiten bereik liggen."
Om dat probleem op te kunnen lossen hebben het Instituut voor Bouwmaterialen en het Instituut voor Robotica en Intelligente Systemen een gezamenlijk projectteam geformeerd. Het team, Bernhard Elsener, Alexis Leibbrandt, Oliver Glauser, Ueli Angst en Robert Flatt van het bouwmaterialeninstituut en Gilles Caprari van het Autonome Systemen Laboratorium, had als doel een te ontwikkelen die ook corrosie ook zou kunnen opsporen op plekken die voor mensen onbereikbaar zijn.
Lang hadden ze daar niet voor nodig. Vier jaar eerder hadden studenten een robot ontwikkeld die zich ook over muren en plafonds kon voortbewegen. De robot maakt gebruik van Vortex-technologie, waarbij een propeller is bevestigd aan de onderzijde van de robot. De propeller draait snel genoeg om de robot met een beweegbare zuigcup tegen muren en plafonds te houden en met behulp van de wielen voort te bewegen. De robot wordt met een afstandsbediening of via een computer bestuurd.
De oorspronkelijke werd Paraswift genoemd en was ontwikkeld met als Disney in het achterhoofd. Door een camera aan de robot te bevestigen zou je een kamer vanuit elke positie kunnen filmen. Voor het nieuwe project is de naam gewijzigd - vrij naar Star Wars - in C2D2: Climbing Corrosion Detecting Device. De nieuwe versie is gemodificeerd om als corrosive detector te kunnen dienen. De behuizing en wielen zijn robuuster gemaakt en de technologie om de corrosie op te sporen is uiteraard toegevoegd. De elektrode bevindt zich aan de onderkant van de robot en meet het potentiaalverschil terwijl hij zich verplaatst.
Bovenop d C2D2 is een roze bal bevestigd die het makkelijker om de robot te zien en te besturen. In de bal zit nog een camera die de omgeving registreert, zodat de robot obstakels kan waarnemen en ontwijken. Het team hoopt dat halverwege 2015 dat ook zelfstandig kan. Ook wil het team de manuele besturing door een navigatiesysteem vervangen, zodat de robot volledig autonoom wordt. Een nieuw softwareprogramma dat de data grotendeels zelfstandig analyseert is ok in ontwikkeling. De robot is al in 2012 gepatenteerd en heeft zijn waarde al bewezen bij verschillende inspecties in de praktijk. De robot moet alleen nog worden geoptimaliseerd voor gebruik op verticale oppervlakken.
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (1)