Laatste nieuws:

DEN HAAG, 25 augustus 2014 10:17

Dekra gastheer van jaarlijkse IECEx-bijeenkomst en Unece-debat

Deze week vindt in Den Haag een internationale bijeenkomst plaats voor specialisten op het gebied van explosieveiligheid. De specialisten zijn leden van de zogenaamde IECEx-commissies, oftewel de vertegenwoordigers van de normcommissies voor explosieveiligheid. Ongeveer honderdvijftig leden wereldwijd hebben een afvaardiging naar Den Haag gestuurd om tijdens deze week, die volledig gehost wordt door Dekra, de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van explosieveiligheid met elkaar te bespreken. Het IECEx-event heeft als doel het harmoniseren en globaliseren van de standaarden.

(Foto: Harald Pettersen/Statoil )

'
(Foto: Harald Pettersen/Statoil )
1/1

IECEx is een uniform internationaal systeem voor de certificering van elektrische producten, processen en personen die werkzaam zijn in explosieve omgevingen. Globalisering van standaarden heeft veel voordelen. Voor fabrikanten van apparatuur leidt dit tot lagere certificeringskosten, terwijl deze producten op globale schaal sneller de markt op kunnen worden gebracht. Voor de industriële bedrijven in de procesindustrie, energiesector en de olie- en gasindustrie kunnen wereldwijd uniforme processen en systemen worden ingevoerd ter verhoging van de veiligheid tegen lagere kosten. In Nederland worden momenteel de Atex-richtlijnen nageleefd.

Het belangrijkste verschil tussen Atex en IECEx is dat Atex binnen Europa wettelijk verplicht is en IECEx niet. Het IECEx systeem is echter een goede basis voor wereldwijde certificering. Tot nu toe heeft elk land of werelddeel vaak zijn eigen regels voor explosieveiligheid. De United Nations Economic Commission for Europe (Unece) heeft in 2011 het IECEx Systeem aangenomen als ‘the world's best practice and recommended model for national regulations'.

Debat

Een belangrijk onderdeel van het IECEx event is het debat dat plaatsvindt op woensdag 27 augustus en dat gaat over de adoptie van IECEx. De Unece heeft dit in samenwerking met Dekra georganiseerd. Aan het debat zullen Lorenza Jachia en Mario Gabrielli Cossellu, twee belangrijke EU-afgevaardigden van de Unece, deelnemen.

Ook sluit Jan Verstraten namens de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie en werkzaam bij Dow Benelux aan bij het debat, evenals Sjouke Eekma, Electrical Engineer bij Norsafe AS en Explosie en Process Safety specialist, tevens oud-medewerker van Total, Sikko de Jong. Zij zullen stellingen behandelen waarin wordt gesproken over de wereldwijde IECEx standaard als alternatief voor de Europese Atex richtlijn en over de handelsmogelijkheden die ontstaan als het Unece legal framework wereldwijd aangenomen wordt.

Uniek

Daarnaast komen deze week de technical advisory group en management committee van IECEx samen. De deelnemers van deze groepen werken allemaal voor instellingen die producten, personen of bedrijven op explosieveiligheid beoordelen of het zijn fabrikanten die producten ontwikkelen die gecertificeerd moeten worden. Zij maken verschillende voorstellen voor de normering van explosieveiligheid.

Bert Zoetbrood, CEO van Dekra Certification, ziet het als een unieke kans om al deze specialisten bij elkaar te brengen. "Als wereldwijd leidende organisatie in het testen, inspecteren en certificeren op het gebied van explosie- en procesveiligheid is het een eer deze IECEx conferentie in Den Haag te mogen organiseren."

bron: Dekra

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden