Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 21 augustus 2014 09:59

Geluidscamera Sorama gaat voor wereldrecord

Als alles meezit, is TU/e-spinoff Sorama deze week in het bezit van een heus wereldrecord. Hun geluidscamera maakt namelijk gebruik van maar liefst 1024 microfoontjes - iets meer dan het huidige ‘World Largest Microphone Array' van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), dat bij Guiness World Records momenteel als grootste microfoonconstellatie te boek staat. Twee onafhankelijke experts zullen donderdag 21 augustus de officiële telling doen.

De Sorama Cam is een soort videocamera, met als bijzonder eigenschap dat hij niet met licht werkt, maar met geluid. Het apparaat, dat is voortgekomen uit het promotieonderzoek van Sorama-directeur dr.ir. Rick Scholte, wordt gebruikt om hinderlijk geluid en storende trillingen op te sporen in allerhande situaties - van gehoorapparaten tot auto's. Sorama gaat vrijdag bovendien een poging doen tot het viervoudige van het record te komen, door vier geluidscamera's te combineren.

Volgens ‘sound imaging consultant' ir. Johannes Heldens is Sorama al anderhalf jaar bezig met de procedure voor het wereldrecord. De TU/e-alumnus voorspelt dat de Sorama Cam op donderdag 21 augustus sowieso voor een wereldrecord gaat zorgen - het apparaat van 64 bij 64 centimeter heeft met 1024 microfoons namelijk vier geluidscensoren meer dan de huidige recordhouder van MIT. "Komende donderdag hoeft alleen nog maar de officiële telling plaats te vinden."

Stap verder

Maar Sorama wil eigenlijk nog een stap verder gaan, zegt Heldens. "We willen het record nog verder aanscherpen. Daarvoor gaan we vier geluidscamera's combineren. Dat hebben we al eerder gedaan; de enige onzekerheid is of Guiness dat ook beschouwt als een enkel systeem. Dat is namelijk een voorwaarde voor het record."
Na donderdag zal Sorama dus naar alle waarschijnlijkheid op de site van Guiness World Records te vinden zijn. Of het record ook in het beroemde boek terechtkomt, hangt nog af van het beeldmateriaal dat het Eindhovense bedrijf kan overleggen. Wie bij de recordpoging (inclusief uitgebreide demonstratie van de Sorama Cam) aanwezig wil zijn, kan zich opgeven via de site van Sorama .

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden