Laatste nieuws:

DARMSTADT, DUITSLAND, 14 augustus 2014 11:01

'Slimme' vloer past op huis en bewoners

De CapFloor, ontwikkeld door Fraunhofer IGD (Institut für Graphische Datenverarbeitung in Darmstadt, is een aanraakgevoelige vloer die uit zichzelf doorheeft of er iemand op staat. In de vakantieperiode kan die mooi als inbraakalarm fungeren, maar de vloer kan ook waarnemen dat iemand valt en wellicht hulp nodig heeft. Het is de bedoeling dat halverwege volgend jaar in samenwerking met een industriële partner het product op de markt kan worden gebracht.

De balkondeur was een makkie. Nog een stap en de slimme CapFloor laat het alarm afgaan.
'
De balkondeur was een makkie. Nog een stap en de slimme CapFloor laat het alarm afgaan.
1/1
De basis van de CapFloor bestaat uit een raster van dunne draden dat onder het tapijt of het parket wordt gemonteerd. Rondom de draden bevindt zich een zwak elektrisch veld dat lokaal verandert als iemand op de vloer loopt. Gevaar voor de gezondheid levert het veld niet op volgens de makers. Bij de vloer gaat het om een spanning van ongeveer anderhalve volt, terwijl de spanning van een touchpad op een laptop tot 20 V kan oplopen.

Speciaal

Dat draadraster is ook meteen het speciale achter dit systeem. De techniek die onder de vloer moet worden weggewerkt is minimaal en beperkt zich tot de draden. Bij andere systemen wordt de nodige elektronica onder de vloer verwerkt de vervolgens lastig te onderhouden is. Bij de Capfloor worden de sensoren weggewerkt achter de plinten en met een klikverbinding aan het draadaster gekoppeld. Per kamer is dan alleen nog een klein apparaatje nodig dat de sensorsignalen verwerkt en naar de gebouw/domotica-installatie leidt. Daar bevindt zich ook de verwerkingseenheid die bijvoorbeeld een val herkent en hulp inroept. Alle data blijft dus binnenshuis.

Meer dan een alarm

Het systeem kan niet alleen registreren dat een inbreker zich toegang tot een woning heeft verschaft om vervolgens een alarm af te laten gaan of een bericht naar een alarmcentrale te sturen, het systeem kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Het moet mogelijk worden om te registreren of iemand gevallen is in huis en hulp nodig heeft. In domotica-achtige toepassingen kan het systeem bijvoorbeeld het licht aan laten gaan als iemand een ruimte betreedt en uitschakelen als de ruimte verlaten wordt. Hetzelfde is mogelijk met het schakelen van ruimteverwarming. Ook kan met een SMS worden gemeld dat bijvoorbeeld een kleinkind 's nachts uit bed is gekomen of dat al lange tijd geen beweging is waargenomen maar toch de kachel nog steeds aanstaat.

Pilot

Op dit moment worden 30 appartementen en woongemeenschappen voor dementerenden van de technologie voorzien. Het systeem herkent of het een persoon of een huisdier is die door de ruimte loopt. Staan de bewoners 's nachts op om naar het toilet te gaan, dan gaat het licht automatisch aan zodra ze op de vloer staan. Bij de CapFloor hoort een noodsysteem met verscheidene niveaus. Blijft een persoon te lang roerloos liggen dan gaat het licht in de woning knipperen. Wordt dat niet uitgeschakeld dan worden de familie, buren en uiteindelijke de nooddienst per telefoon of SMS gealarmeerd.

www.igd.fraunhofer.de

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden