Laatste nieuws:

GEOJE (ZUID-KOREA), 7 augustus 2014 11:05

Robotpak maakt dokwerkers supersterk

Op een grote scheepswerf in Zuid-Korea zijn dokwerkers gekleed in een draagbaar robotpak in staat om 100 kilo zware stukken metaal rond te sjouwen alsof het niets is.

Dit was onderdeel van een test die Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering vorig jaar uitvoerde in Okpo-dong, een wijk van de Zuid-Koreaanse stad Geoje. Daewoo Shipbuilding wil de productie tot een hoger plan tillen door een team uit te rusten met het uitwendige robot-skelet wat iemand supersterk maakt.

Robotpak

Het uitwendig skelet past iedereen die tussen de 1 meter 60 en 1 meter 85 lang is. Het pak is zelf-ondersteunend, wat betekent dat de drager niets merkt van de 28 kilo die het pak weegt. Het pak kan 3 uur lang opereren op de ingebouwde accu en het prototype tilt momenteel objecten van maximaal 30 kilo.

Volgens Gilwhoan Chu, hoofdengineer van het project leverde de test grotendeels positieve feedback op. Testers vonden het fijn dat het pak ze in staat stelde om herhaaldelijk zwaar te tillen zonder spierbelasting. Wel wilde iedereen dat het pak sneller wordt en zwaardere lasten kan dragen. Chu: “Ons huidige research-target voor het draagvermogen is ongeveer 100 kilo.”

Automatisering in Korea

De top drie van de scheepsbouwfirma’s zijn allemaal Zuid-Koreaanse bedrijven: Daewoo, Hyundai Heavy Industries en Samsung Heavy Industries. Deze bedrijven en hun scheepswerven staan nu al bekend om hun hoge niveau van automatisering. In een onderzoek naar de faciliteiten van deze firma’s uit 2012, ontdekte personeel van de Amerikaanse marine dat vijf van de zes werven gebruik maakten van robots in een bepaalde vorm. Op één scheepswerf deden robots 68 procent van al het laswerk, alsmede het snijden en slijpen van staal met minimaal menselijk toezicht.

Groeimarkt

De industrie blijft groeien en de behoefte aan automatisering groeit mee, inclusief robotpakken zoals Daewoo deze momenteel ontwikkelt. Er moeten nog wat belangrijke nadelen uit de prototypes worden gewerkt. In tests hadden dokwerkers bijvoorbeeld moeite om zich over hellende of gladde oppervlakken voort te bewegen. En draaibewegingen worden nog niet goed opgevangen door het pak, waardoor werknemers snel moe werden bij het draaien met zware objecten.

Toch is Chu optimistisch: “We hebben nu al meer dan een decennium gewerkt aan de ontwikkeling en toepassing van robots en automatisering in de scheepsbouw.” En als het aan Chu ligt dan tillen mensen binnenkort moeiteloos scheepsonderdelen die meer wegen dan zij.

bron: New Scientist

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden