Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 4 augustus 2014 09:37

FME: EU voorstel nieuwe stoffen RoHS ongewenst en onzorgvuldig

De Europese Commissie heeft stappen gezet om naast de zes al geregistreerde stoffen, nog vijf extra stoffen op te nemen in de EU-richtlijn die zorgt voor het beperken van het gebruik van gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur (RoHS). Het gaat om de zogenoemde phtalaten (weekmakers in plastic): HBCDD, DEHP, BBP, DBP en DIBP. Voor het nemen van deze stappen heeft de Commissie volgens FME een onzorgvuldig proces doorlopen met een te beperkte inspraak mogelijkheid.

'
1/1

FME maakt zich zorgen over het effect van deze maatregel voor de technologische industrie. Beleidsadviseur Robert van Beek: "Als u verwacht dat uw bedrijf geraakt gaat worden door deze maatregelen horen wij dit graag. Zo kunnen we samen een vuist maken richting Brussel. Door bij Europese ambtenaren en politici inzichtelijk te maken hoe dit de technologische industrie raakt zijn wij als FME samen met onze Europese organisatie Orgalime hopelijk in staat om dit besluit te beïnvloeden."

RoHS 2 uitbreiden

De tweede Europese Richtlijn over gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparaten (RoHS 2) is juli 2011 gepubliceerd en januari 2013 in werking getreden. Vervolgens heeft de Europese Commissie stappen gezet om RoHS 2 aan te passen en uit te breiden. De Commissie consulteert deze zomer de Europese lidstaten. De keuze voor uitbreiding met vijf stoffen is gebaseerd op een studie van het Umweltbundesamt van Oostenrijk.

Commissie houdt zich niet aan procedure

FME is het er mee eens  dat bedrijven gevaarlijke stoffen moeten vervangen door minder gevaarlijke stoffen. Maar de keuze voor de te vervangen gevaarlijke stoffen zou gebaseerd moeten zijn op de methodologie die de Europese Commissie en lidstaten op basis van Reach (EU richtlijn chemische stoffen) hebben afgesproken.  In plaats daarvan is opdracht gegeven aan het Umweltlbundesamt om deze studie uit te voeren en zo spoedig mogelijk te komen met nieuwe stoffen. Deze route beperkt het wetenschappelijk onderzoek, onderzoek naar de economische impact, inspraak van stakeholders en bespaart de Commissie zo tijd en kosten.

Van Beek: "Het laten uitvoeren van aparte studies is voor de Europese Commissie de gemakkelijke route. Maar hiermee handelt de Europese commissie wel in strijd met haar eigen principes en procedure. Omdat Brussel zich niet houdt aan de afgesproken procedures loopt de industrie nu en in de toekomst het risico dat om politieke redenen en niet op basis van inhoudelijke argumenten nieuwe stoffen toegevoegd worden aan RoHS 2. Dit is voor de industrie onacceptabel."  

Umweltbundesamtstudie onvoldoende

Naast de bezwaren over de gevolgde procedure hebben FME en de Europese organisatie Orgalime ook veel inhoudelijk commentaar ingediend bij het Umweltbundesamt. De studie bevat veel aannames en onjuistheden. Dit maakt de studie onbruikbaar voor besluitvorming. FME maakt zich ook zorgen over de termijnen waarna de stoffen verboden worden. Bedrijven moeten namelijk wel in staat zijn om over te kunnen schakelen naar alternatieve stoffen met behoud van kwaliteit van hun product. Van Beek: "voor medische apparatuur bijvoorbeeld gelden strenge kwaliteit- en veiligheidseisen, het gaat immers om patiënten. Met deze en andere bezwaren van de industrie is helaas nog te weinig gedaan."

Nederland moet Brussel houden aan haar afspraken

Het Europese proces is al vergevorderd. Dit najaar vindt verdere besluitvorming plaats. FME acht de kans zeer groot dat HBCDD, DEHP, BBP, DBP en DIBP op termijn worden toegevoegd aan RoHS 2.  De Europese commissie consulteert deze zomer de lidstaten. FME hoopt dat Nederland de Europese commissie in ieder geval aanspreekt op de gevolgde procedure. Mocht het proces onomkeerbaar blijken dan moet Nederland pleiten voor realistische termijnen zodat de industrie zorgvuldig kan omschakelen.

De Umweltbundesamt "Study for the Review of the List of Restricted Substances under RoHS 2 Directive" staat op: http://www.umweltbundesamt.at/rohs2

bron: FME

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden