Laatste nieuws:

ARNHEM, 31 juli 2014 10:51

3D-geprinte pleister

Een groep studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft een 3D-geprinte pleister ontwikkeld. Zij namen eind mei deel aan de 3D-print Challenge Week.

'
1/1

De 3D-pleister heet ‘Printoplast’, is van doorzichtig, biologisch afbreekbaar plastic en kan op maat worden geprint voor de wondverzorging van de patiënt. De studenten onderzochten met het FabLab hoe en met welke materialen het concept geprint kon worden.

David Grim van het REshape Center van Radboudumc geeft aan dat je zeker kunt spreken van een innovatie. “Wat je nu ziet in wondverzorging is dat het materiaal soms vast blijft zitten. Bovendien kan een verpleegkundige niet zien hoe de wond herstelt onder de pleister.”

What you see is what you get

Met doorzichtig materiaal kun je op afstand beoordelen hoe de wond herstelt. Voor kinderen kan er nog een transparante afbeelding op. Op termijn zoeken de studenten naar een materiaal dat zuurstofdoorlatend is, maar bacteriën weert.

Uiteindelijk wordt er een proof-of-concept ingericht naar het idee van de studenten, een experiment om de toegevoegde waarde te onderzoeken.

Het winnende ontwerp wordt nog beoordeeld op hoe de materialen en printtechnieken werken en mogelijk kunnen worden ingezet. Daarbij wordt ook gekeken naar samenwerking met het bedrijfsleven.

Inez Kohlmann, medewerker van het HAN-FabLab, geeft aan dat de ontwikkelingen rondom digitale fabricage, zoals 3D-printen, snel gaan. “Er wordt veel geëxperimenteerd. Real-life projecten zoals de 3D-Print Challenge Week geven door hun opzet innovatieve ideeën, waarbij je kennis en kansen samen ziet komen.”

De techniek van 3D-printen wordt momenteel al op beperkte schaal gebruikt binnen ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld bij de afdeling mond-kaak-aangezichtschirurgie van het Radboudumc, waar 3-dimensionale printtechnieken worden gebruikt om op maat gemaakte protheses te ontwikkelen.

bron: HAN

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden