Laatste nieuws:

UTRECHT, 31 juli 2014 09:21

Nederland bundelt krachten in publiek energieonderzoek

Om het succes van bijdragen aan de Topsector Energie en het benutten van kansen in Europa te vergroten, is meer samenwerking nodig op zowel operationeel als wetenschappelijk gebied. Hiervoor zijn voor het eerst in Nederland de krachten gebundeld van de grote publieke organisaties die zich bezighouden met energieonderzoek. Dit gebeurt vanuit de vereniging Netherlands Energy Research Alliance (Nera), waarvan FOM lid is.

Doel is de onderlinge synergie te bevorderen, gezamenlijk de lange termijn uitdagingen te identificeren en aan te sluiten op EU-kansen. Een van de eerste wapenfeiten is de lancering van een website die een overzicht geeft van elkaars energieonderzoek portefeuilles. Via FOM/NWO wordt de verbinding gelegd met het NWO-thema Duurzame Energie.

Leden en bestuur

De leden van de vereniging Nera zijn TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente, ECN, TNO en FOM. Het bestuur telt zes leden en bestaat uit voorzitter Paul Korting (directeur ECN), Karel Luyben (rector TU Delft), Mart van Bracht (directeur Energie TNO), Ed Brinksma (rector Universiteit Twente), Hans van Duijn (rector TU Eindhoven) en Wim van Saarloos (directeur FOM). De vereniging staat open voor aanvraag van lidmaatschap van andere publieke energieonderzoekinstellingen. Zo zal bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen op korte termijn toetreden tot de vereniging.

Activiteiten

Alle Nera-leden zijn volop actief in de Topsector Energie en de zeven TKI's (Topconsortia Kennis en Innovatie) die daarbinnen zijn opgericht. Ook zijn ze betrokken bij de uitwerking van het Energieakkoord van de SER. Om de samenwerking voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van proposities voor de topsector, de overheid en de industrie te bevorderen zal de Nera een reeks initiatieven ontplooien.

Er is inmiddels een website gelanceerd (http://www.nera.nl), die een efficiënte deling van kennis mogelijk maakt tussen de leden, maar ook een goed inzicht geeft voor mogelijke samenwerkingspartners zoals de overheid, de industrie en Europese instellingen. Via FOM/NWO wordt de verbinding gelegd met het thema Duurzame Energie waarmee NWO excellent onderzoek naar de energievoorzieningen van de toekomst stimuleert. Daarnaast worden thematische workshops georganiseerd en wil NERA een activerende rol spelen in de dialoog met TKI-besturen over de wetenschappelijke bijdragen die haar leden kunnen leveren.

Europees verband

Naast deze nationale ambities is de Nera opgericht om de kennispartners beter gezamenlijk te positioneren in de EU. De Nera is lid van de European Energy Research Alliance (Eera), waarin ruim 150 Europese organisaties op het gebied van energieonderzoek samenwerken. Tot begin 2014 was alleen ECN vertegenwoordigd in het bestuur waarin naar verwachting nu de Nera zal toetreden. Door het Eera-lidmaatschap kunnen alle Nera-leden optimaal aansluiting vinden op relevante Europese ontwikkelingen.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden