Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 28 juli 2014 09:38

Tech United wint WK robotvoetbal met combinatievoetbal

Het robotvoetbalteam van de TU/e heeft de WK robotvoetbal in Brazilië, de RoboCup, gewonnen. Het team won met 3-2 van Water, het team van de universiteit van Beijing. Het betere combinatiespel en de uitstekende keeper brachten het Eindhovense team de titel. Ook zorgrobot Amigo zette een uitstekende prestatie neer, in de @Home-league. Hij eindigde weer hoger dan vorig jaar en werd tweede.

Het winnende team, vlak na de gewonnen finale. (foto: Bart van Overbeeke) '
Het winnende team, vlak na de gewonnen finale. (foto: Bart van Overbeeke)
1/1

Het Eindhovense voetbalteam kwam de Chinezen eerder op het toernooi al tegen en verloor toen met 3-4. De Chinese robots speelden toen erg ruw, wat voor de scheidsrechters aanleiding was om in de finale sneller vrije trappen te geven voor duwen. Dat gaf de Eindhovense robotspelers meer ruimte om te combineren. "Een mooie beloning na een jaar hard werk", aldus teamcaptain en TU/e-student Robin Soetens na de wedstrijd. "De keeper heeft ons vaak gered. Maar ook de snelheid van ons overspelen, en schieten uit de draai maakten het verschil."

Ruw spel

Tech United speelt nu al zeven jaar op rij in de finale, maar dit was pas de tweede keer dat het team de titel pakte. Dat gebeurde eerder in 2012. Het Eindhovense team kwam het team uit Beijing al twee keer eerder tegen in de finale van de RoboCup, in 2011 en 2013, en verloor beide keren. De Chinese robots staan bekend om hun snelheid en kracht, en hun ruwe spel. Het Eindhovense team daarentegen mikt vooral op technisch combinatievoetbal.

Zonder menselijke sturing

De robots van de TU/e spelen in de Middle Size League, de koningsklasse van de RoboCup. Ze spelen geheel onafhankelijk, zonder menselijke sturing, wedstrijden van twee keer een kwartier. De teams bestaan uit vier veldspelers, en 1 keeper met speciale ‘armen' om de ballen tegen te houden.

Noodsituatie

Zorgrobot AMIGO zette dit toernooi zijn stijgende lijn door. Bij de eerste deelname, in 2011, behaalde AMIGO de 14de plaats. In 2012 was de Eindhovense zorgrobot 7de, en vorig jaar 3de. In de @Home-competitie nemen de robots het tegen elkaar op in het zelfstandig uitvoeren van huishoudelijke taken, zoals het herkennen van en helpen bij een noodsituatie, en het opnemen van bestellingen voor drankjes en deze vervolgens bij de juiste persoon serveren.

Bekijk voor een indruk de mooie foto's op https://www.flickr.com/photos/techunited/

Doel van RoboCup

Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien hun nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden