Laatste nieuws:

DEN HAAG, 14 juli 2014 11:40

Meer steun voor ondernemers op zoek naar geld

Het is voor ondernemers moeilijk om aan geld te komen. Daarom neemt het kabinet maatregelen die kunnen leiden tot 2,5 miljard euro aan extra financieringsruimte voor het mkb. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) in het zogeheten 'aanvullend actieplan Mkb-financiering' aan de Tweede Kamer.

Het kabinet neemt maatregelen die kunnen leiden tot 2,5 miljard euro aan extra financieringsruimte voor het mkb.'
Het kabinet neemt maatregelen die kunnen leiden tot 2,5 miljard euro aan extra financieringsruimte voor het mkb.
1/1

Volgens Kamp zien ondernemers in de aantrekkende economie steeds meer kansen om te groeien. ‘Helaas hebben ondernemers dikwijls een zwakke financiële positie, is het risico voor banken toegenomen en zijn er onvoldoende alternatieven voor financiering via de bank', aldus Kamp. ‘Daarom neemt het kabinet maatregelen om het eigen vermogen van mkb-ers te versterken, het financieringsaanbod te verbreden en ondernemersvaardigheden te verbeteren.'

Meer eigen vermogen

Hoe meer eigen vermogen een ondernemer heeft, hoe makkelijker het is een lening te krijgen bij een bank of een andere financier. Het ministerie van EZ zal voor 500 miljoen euro garant staan voor de financiering van een door private investeerders op te richten 'Achtergestelde Leningenfonds'. Dit fonds kan de vermogenspositie van ondernemers versterken. Ook stelt EZ 100 miljoen euro extra beschikbaar voor het reeds bestaande Dutch Venture Initiative. Via dit fonds worden investeerders aangespoord het mkb van eigen vermogen te voorzien.

Verbreden financieringsaanbod

Bij Qredits kunnen ondernemers nu al terecht voor leningen tot 150.000 euro. EZ is bereid om voor 100 miljoen euro extra garant te staan voor Qredits om hiermee leningen tot 250.000 euro en kredieten voor werkkapitaal mogelijk te maken. Daarnaast is voor 400 miljoen euro aan garanties beschikbaar voor de financiering van alternatieve financieringsinitiatieven. Voor financiering van ondernemersplannen die nog in de ontwikkelingsfase zitten wordt 25 miljoen euro extra uitgetrokken. Ook komt er 5 miljoen euro beschikbaar om mkb-ers te helpen bij het verkrijgen van voorfinanciering van hun klanten of bank (zogeheten 'ketenfinanciering').

Grotere slagingskans

Er wordt 5 miljoen euro uitgetrokken om kennis en vaardigheden van het kleinbedrijf te verbeteren zodat de slagingskans van een financieringsaanvraag bij een bank of financier wordt vergroot. Ook is er 5 miljoen euro voor het verbeteren van de informatie over kredietwaardigheid. Onderdeel daarvan is voorlichting over bestaande instrumenten van de overheid om ondernemers te steunen bij hun zoektocht naar geld. Ook worden reeds bestaande financieringsmaatregelen nog toegankelijker gemaakt.

Extra ruimte

Door het beschikbaar stellen van garanties en het investeren in DVI wordt het voor financiers aantrekkelijker om in het mkb te investeren. Zo leidt het stimuleren van het eigen vermogen in het mkb ertoe dat meer vreemd vermogen kan worden aangetrokken. Op basis van de voorgenomen maatregelen en de verwachte hefboomeffecten, is de inschatting dat samen met private partijen uiteindelijk circa 2,5 miljard euro nieuwe mkb-financiering mogelijk kan worden gemaakt. De kosten voor de overheid van genoemde maatregelen bedragen 155 miljoen euro in de jaren 2014 - 2019.

Motor

‘Mkb-ers zijn de economische motor van Nederland. Zij zorgen voor innovatie, export, banen en economische groei. Van elke 10 banen in Nederland creëert het mkb er 6. Met deze acties geven we hen een belangrijke steun in de rug', aldus minister Kamp. ‘Daar profiteren we allemaal van.'

bron: Vraag en Aanbod

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden