Laatste nieuws:

CHAMPAIGN, ILLINOIS (VS), 7 juli 2014 14:38

Kleine lopende robots aangedreven door spiercellen (video)

Onderzoekers van de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign (UIUC) hebben kleine robotjes ontwikkeld die minder dan een centimeter lang zijn. Ook worden de robots aangedreven door spieren en niet door een motortje.

De robot met kunstmatige spier. Foto: UIUC'
De robot met kunstmatige spier. Foto: UIUC
1/1

Robots die worden aangedreven door elektrische motoren zijn vaak groot, massief en zwaar. En als de motoren kapot gaan moeten ze worden vervangen. In het dierenrijk gaat dat er iets efficiënter aan toe. Een spier is simpel gezegd een biologische elektromotor, maar dan een motor die kan genezen van niet al te grote verwondingen.

Kunstspier

De onderzoekers van de UIUC ontwikkelden een kunstspier die ze combineerden met een ‘ruggegraat’ van een 3D-geprinte hydrogel. Deze hydrogel gedraagt zich als een combinatie tussen bot en pees en geeft zowel structuur als flexibiliteit aan het robotje. Net als bij een biologische spier trekt de kunstspier samen zodra er een elektrische stroom op wordt gezet. Zo kan de bio-bot lopen.

Toekomst

De techniek van deze ‘bio-motoren’ of ‘kunstspieren’ (afhankelijk van welke kant je op denkt) staat nog duidelijk in de kinderschoenen, maar is nu al veelbelovend.

Student Caroline Cvetkovic, mede-auteur van de publicatie: “Dit werk vertegenwoordigt een belangrijke eerste stap in de ontwikkeling en controle van biologische machines die gestimuleerd, getraind of geprogrammeerd kunnen worden om te werken. Het is heel opwindend om te denken dat dit systeem ooit kan uitgroeien tot een generatie van biologische machines die kunnen helpen bij medicijntoediening, chirurgische robots, slimme implantaten of mobiele milieu-analyseapparatuur, en talloze andere toepassingen.”

 

bron: UIUC

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden