Laatste nieuws:

WASHINGTON (VS), 3 juli 2014 14:25

Robot leert dankzij crowdsourcing (video)

Onderzoekers van de University of Washington hebben een systeem ontwikkeld waarbij crowdsourcing ingezet kan worden om ingewikkelde taken te leren aan robots.

'
1/1

Het idee achter de methode is simpel. In plaats van een programmeur die de robot een nieuwe vaardigheid leert, kunnen robots door middel van vragen te stellen aan een grotere groep mensen zelf op zoek gaan naar nieuwe kennis.

Robot bouwt schildpad

In het onderzoek moest een robot met gekleurde blokken een ‘schildpad’ bouwen. Nu heeft de gemiddelde robot geen idee hoe een schildpad er uit ziet. Dus werd een grote groep mensen gevraagd om in een raster met gekleurde vlakken de vorm van een schildpad aan te geven. De kennis van al deze input is door de robot vervolgens gebruikt om de blokken te rangschikken in de vorm van een schildpad.

Dezelfde methode kan gebruikt worden om allerlei nieuwe vaardigheden aan een robot te leren. Rajesh Rao, assistent-professor van computerwetenschappen en engineering aan de University of Washington: “We proberen een methode te creëren waarmee een robot hulp kan zoeken bij de rest van de wereld wanneer hij met een probleem zit. Dit is een manier om verder te gaan dan één-op-één-communicatie tussen een mens en een robot door ook te leren van andere mensen op de wereld.”

Mechanical Turk

Tijdens het onderzoek en het voorbeeld met de schildpad hierboven, bleek al snel de effectiviteit van crowdsourcing. De robot gebruikt machineleertechnieken om een model te maken van een taak die uitgevoerd moet worden. Hoe meer informatie de robot heeft, hoe meer solide zo’n model wordt. De input van slechts enkele mensen bleek niet effectief genoeg. Dus lieten de onderzoekers een grotere groep mensen input leveren via Amazon Mechanical Turk; een site voor crowdsourcing. Uit meer dan 100 tekeningen van de vorm van een schildpad wist de robot zo de beste modellen eruit te pikken en kon de taak worden voltooid.

Toekomst van intelligente machines

De onderzoekers gaan nu bezig met het verkennen van meer uitdagende taken. Bijvoorbeeld het gebruik van gereedschappen bij het bouwen van een 3D-object. Ook moet de robot straks zelf kunnen beslissen wanneer hij een fysiek persoon om nog een voorbeeld vraagt, of wanneer hij de hulp van een crowdsourcing-oplossing moet inschakelen.

bron: University of Washington

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden