Laatste nieuws:

DEN HAAG, 3 juli 2014 11:03

Zelf energie opwekken wordt makkelijker

Het wordt voor burgers makkelijker om gezamenlijk duurzame energie op te wekken. Bij wijze van experiment mogen lokale energieprojecten op bepaalde punten afwijken van de wet. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) aan de Tweede Kamer.

'
1/1

"Lokale initiatieven kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het doel om te komen tot meer duurzame energie", aldus Kamp. "Denk bijvoorbeeld aan buurtbewoners die gezamenlijk zonnepanelen of een windmolen bezitten".

Van grootschalige naar kleinerere projecten

De huidige wet- en regelgeving gaat nu nog uit van grootschalige en centrale opwekking van energie. Vanaf 2015 wordt de wetgeving voor tien kleine (tot maximaal 500 aansluitingen) en tien grote (tot maximaal 10 duizend aansluitingen) projecten per jaar versoepeld. Kamp: "Op die manier stimuleren we lokale opwekking van energie. Ook kan de overheid bekijken op welke manier wetgeving in de toekomst aangepast kan worden om lokale opwekking van duurzame energie verder te steunen."

Zelf tarief bepalen

De beheerders van lokale energieprojecten krijgen in de experimenten voornamelijk meer ruimte om hun project naar eigen inzicht vorm te geven. Zo mogen ze zelf bepalen onder welke voorwaarden en tegen welke tarieven ze hun eigen opgewekte duurzame energie kunnen afnemen.

Dynamisch afrekenen

Daarmee wordt het bijvoorbeeld beter mogelijk om duurzame energie in kleinere eenheden af te rekenen, bijvoorbeeld per kwartier. Nu geldt er vaak alleen een verschil in een dag- en nachttarief. De energie kan door dynamisch af te rekenen goedkoop geleverd worden op het moment waarop hij ook daadwerkelijk via zonnepanelen of een windmolen wordt opgewekt. Tot slot mag het transport van elektriciteit naar afnemers, het netbeheer, bij kleine projecten in eigen handen blijven. Bij grote projecten blijft onafhankelijk netbeheer wel altijd een vereiste.
Als de experimenten succesvol zijn kunnen in de wet structurele aanpassingen plaatsvinden. Over vier jaar worden de experimenten geëvalueerd.

Kamerbrief besluit experimenten decentrale duurzame elektriciteitsopwekking

Brief aan de Tweede Kamer van minister Kamp (Economische Zaken) over besluit experimenten decentrale duurzame ...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden